С активното развитие на технологиите и по-конкретно на изкуствения интелект, дебатите по въпроса как той може да подпомогне и как ще затрудни бизнеса стават все по-разгорещени. Част от специалистите разясняват начините, по които той може да подпомогне работата, други пък изказват опасенията си за пораждане на доста затруднения.
Отговорите на тези въпроси потърси HR Manager експерта в сферата на човешките ресурси, Бойко Проданов – свищовлия, възпитаник на Академик, радетел за развитието на детския футбол и един от инициаторите на кампанията „Златна карта“ 2023 в подкрепа на ДЮШ Академик…

– Здравейте, г-н Проданов! Как стои въпросът с въвеждането на изкуствен интелект в работата на HR мениджърите в България?
– Здравейте! Най-напред ще засегна въпроса с въвеждането на изкуствен интелект като цяло в бизнеса, а след това ще поговорим и конкретно за HR сектора.
В бизнеса в момента изкуственият интелект е нещо, за което всяка компания е чувала, но много малко го използват. Някои работодатели го внедряват в работата си, за да направят фирмите си по-привлекателни за кандидатите за свободни работни места и клиентите.
Що се отнася до работата в HR сектора, едно от нещата, които изкуственият интелект оптимизира, е времето за вършене на дадена дейност. Ако например, една качествена обява за работа може да бъде създадена от човек за 20-30 минути, то чатбота го прави за 2 минути.
Беше изключително приятна изненадата, когато установихме, че изкуственият интелект е запознат с бот профила на съответния човек. Това изключително много улеснява работата по подбор на персонал, избора на метода при обучения и дори комуникацията. Писането на обява за търговци, които притежават Де Ай профил, става още по-бързо – чатът може да го прави за по-малко от минута. Дори е запознат с ДИСК профила и може да я персонализира към D или I профил ( според DISC).
Ботът е полезен и в друга посока. Наши партньори от кол центрове успяват разговорите да ги превърнат в текст и чрез чатбота да проверят за ключови думи дали са използвани от клиентите или търговците. Така успяват хиляди разговори да се проверят за няколко часа, преди отнемаше седмици слушане и заплати за хора, които да проверяват.

– Какви ползи носи използването на AI за клиентите?
– На първо място изкуственият интелект помага за по-добро ценообразуване и качествен контент. Също така намира приложение при заснемането на видео и спестява доста ресурси, що се отнася до различни типове обучения на персонала.
Когато стане въпрос за внедряване на изкуствения интелект в бизнеса, по-голямата част от ръководителите се разделят на две групи. Едните се отнасят с пренебрежение към подобен тип технологии, смятат, че не е приложимо в техният бизнес. Другите пък изпитват известна доза притеснение, тъй като смятат, че изкуственият интелект може да замени човека в работния процес.
Много малко са тези бизнесмени, които виждат ползата – чатботът може да замести човека в досадни и еднообразни дейности и по този начин да му даде шанс да опита нещо ново и да развие максимално потенциала си.

– Какво трябва да съобразят ръководителите, които смятат да въведат изкуствения интелект в компаниите си?
– Относно изкуствения интелект няма смисъл да се водят разяснителни обучения, защото вече се знае достатъчно. Много е важно разговори да се водят, след като хората разберат какви са истинските предимства и защо технологиите не са заплаха, а допълнителна възможност.
В нашата компания практикуваме следната система. На колегата Х му казваме, че от следващия ден ще има нов помощник. Имаме предвид, естествено, изкуствения интелект. От това дали той ще успее да се възползва от неговото присъствие, зависи качеството му на работа и оставането му в екипа изобщо.
Между другото преди години, когато се въведоха електронните калкулатори, а по-късно компютрите и интернет, хората също бяха изправени пред предизвикателство. Но по-късно стана ясно на всички, че тези технологии помагат на работата. Сега е същото.
Тук не трябва да подминаваме и факта, че изкуствения интелект може да покаже и аспекти в дейността, които човека пропуска.

– Кои компетенции трябва да развият мениджърите и служителите, за да могат да си служат пълноценно с изкуствения интелект?
– Компетенциите, които се очакват и от двете страни, е да умеят да намират най-правилните ресурси и да ги използват в работата си. Както вече казах, важно е ботът да се използва, а не само да се изказват предположения за ползите от него. За да водим дискусии, трябва да го има опитът.
Компетенциите, които ще се изискват от ръководителите, е те да умеят да делегират правилно технологиите в бизнеса си и да извличат максималната полза от тях. Когато овладеят това, чак тогава ще имат правото да учат колегите си.

– Пред какви трудности въвеждането на изкуствен интелект изправя бизнеса?
– Основната трудност е, че трябва да се действа изключително бързо при реализирането на идеи и проекти. Защото, ако това не се случи, някой конкурент на компанията може да ви изпревари, да подготви нещо по-добро с помощта на изкуствен интелект и по този начин да ви “открадне” клиентите. Особено ако две компании се развиват в близки сфери на бизнеса, въвеждането на изкуствен интелект може да се окаже решаващо.
Въпросът за задържането на екипите и талантите в компанията изправя ръководителите пред друга трудност. Защото някой от конкурентите може да предложи работно място с по-висока заплата и по-малко ангажименти поради наличието на изкуствен интелект.

– Според Вашите наблюдения каква част от българските фирми имат готовност да въведат или вече са въвели изкуствения интелект в работата си?
– Мога да изкажа наблюденията си, направени на база опита ми с компаниите, с които ние работим. От тях 80% са готови да въведат изкуствения интелект, но все още не са го направили, а около 20% вече работят с него. Последните са тези, които вече виждат ползите и недостатъците и благодарение на техния труд и обратната им връзка помага за развитието на технологията, а от там и на бизнеса им, като цяло!
Още едно предимство под формата на шега: изкуственият интелект, работи и след работно време, на разположение е събота и неделя, без да се оплаква и иска увеличение на заплатата

ВИЗИТКА
Бойко Проданов вярва, че ако се помага на хората, няма да се налага да се продава.
На база на своя опит в областта на недвижимите имоти, кол центровете, застрахователните продукти и много други, има възможност да Ви помогне да сключите не просто добра сделка, а най-добрата. Или казано по друг начин да сте сред един от топ 10 на търговците, които да са “ухажвани” от най-големите компании на пазара.
За последните 17 години е работил и консултира бизнеси от различни сектори и успява в работата си с тях да им помогне да забравят: Как няма да стане и се фокусират върху това да развият силните си страни.
Като  Мениджър Продажби и Бизнес Треньор, екипите, които ръководи, а впоследствие консултира, успяват да спечелят над 1 000 000 паунда оборот повече сравнено с минали години от допълнителни продажби.
В момента консултира бизнеси и е един от собствениците и представител за България на бизнес модел, който е успешен повече от 30 години  в над 85 държави и над 18 000 различни компании.
За 13 години опит като Мениджър Човешки ресурси преди това има над 2000 интервюта и над 5000 обучени търговци и мениджъри.
Екипите и компаниите, в които работи и/или консултира се конкурират с бизнеси, финансирани от Google, Amazon и Facebook.
Най-голямата му мечта е да създаде новия Sales Factor в България и да докаже, че клиентите имат нужда от най-вече от отношение и сами ще искат да купят, без да им се продава!

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.