След като вече управляват заедно, лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ Кирил Петков и Бойко Борисов са си стиснали ръцете и са се отказали от съдебните дела, които водят един срещу друг. Това установи проверка на „Сега“ в деловодните регистри. Потърсен за коментар, Кирил Петков не отговори на мобилния си телефон, пише изданието.

За днес беше насрочено поредното заседание по частното наказателно дело, което Петков води срещу Борисов в Софийския районен съд. Делото обаче е прекратено, след като Петков се е отказал от тъжбата си. Той съдеше предшественика си на премиерския пост за клевета в частно наказателно дело и настоява да получи половин милион лева обезщетение. Повод за делото е брифинг, който Борисов и хората му проведоха на 24 август 2022 г., на който обвиниха кабинета „Петков“, че е доставял природен газ за страната чрез дъщерна компания на „Газпром“, за да облагодетелства фирми, свързани с „Продължаваме промяната“. За клевета НК предвижда глоба от 3000 до 7000 лв. и обществено порицание. Отделно можеше да бъде присъдено и обезщетение. По искане на защитата на Петков съдът прие в рамките на частното наказателно дело (в него не прокурорът, а Петков е обвинител) да разгледа частичен граждански иск за 10 000 лв. (от 500 000 лв.).

Още през декември пък е прекратено и гражданското дело за 26 000 лв., което Бойко Борисов водеше срещу Петков в Софийския градски съд. Борисов търсеше обезщетение за претърпени неимуществени вреди от изказвания на Петков от август 2022 г. в интервю за Нова тв. „Борисов знае много добре, че при една работеща съдебна система, той ще трябва да ходи в затвора“ и „… И за тези осем хиляди лева, които ББР плаща на месец на тази кантора за общо два месеца, те направиха такава новина, че забравихме че става дума за три милиарда, до четири милиарда на година, които Борисов крадеше и това как ние се опитахме да го спрем реално въобще остана настрани“, твърдеше тогава Петков.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.