Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов най-после взе отношение по включването на доскорошния финансов министър Владислав Горанов в списъка „Магнитски“ за корупция, пише вестник „Сега“. Според него до това се е стигнало не заради някаква корупция, а защото ГЕРБ не изпълнила обещанието си в последните дни на парламента да подкрепи закона на правосъдния министър Крум Зарков за отговорността на главния прокурор. А това станало, защото Христо Иванов от „Демократична България“ заложил капан, в който депутатите от ГЕРБ паднали.
“Искам да напомня на тези, които злорадстват, че още тогава той /Горанов/ беше освободен като министър и депутат и оттогава не участва в нито една листа на партията. Ние до толкова можем като партия да се разграничим. Ако има доказателства – органите да разследват”, коментира Борисов в дълга и оплетена реч пред партийния актив на ГЕРБ в Стара Загора. И за пореден път се закле, че нито лично той, нито ГЕРБ са получавали пари от хазартния бос Васил Божков. “Ако някъде някой е получавал – да си носи отговорност. Аз и партията не сме получили стотинка”, повтори и потрети той.
„Дълбоко вярвам, че Горанов не е виновен. Дълбоко съжалявам за децата му и се надявам той да докаже, че е невинен. Но това е причината. Това е следствие на причината. Не мога да се събера в кожата си, че ни надиграха“, допълни лидерът на ГЕРБ.
И обясни надълго и нашироко защо според него САЩ и Великобритания удрят ГЕРБ, като не пропусна случая да нападне „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.
„Не съм спал, за да мисля. Всъщност тука е голямата грешка на моите депутати. Това ме навежда на мисълта, че в следващия парламент трябва да остана /Борисов вече няколко пъти води листа, но се отказва от депутатското си място, бел.ред./. Те си мислят, че ГЕРБ надиграха ПП и ДБ. Точно обратното, мили мои. Те ви надиграха, защото ние като партия поехме ангажимент да изкараме съдебната реформа дори в оставащите няколко дена. Но вие като млади зайчета тичахте право в устата на вълка. Това е хитрият ход и маневра на опитния вълк Христо Иванов, на Киро и Асен… Какво направиха? Не влязоха в залата. И вие, заблудени от еуфорията… най-важният закон, а те не се регистрират. А за Европа и Америка – ГЕРБ обещае ли, то става… Аз се усетих, но беше вече късно. Щях да ви върна да гласувате и щеше да мине на Крум Зарков законът, но закъснях с 20 минути. Защото повярвайте ми – аз доста често говоря с важните хора в Америка – те очакваха това да се случи в тези няколко дни. Защото знаят, че с тия техни хубостници, дето се мотат немили-недраги из Вашингтон и търсят с някого да се снимат… Те знаят, че те нищо не свършиха. Нито бяха в залата за „Джемкорп“, нито гласуваха за F-16, нито за ядрените реактори американски. Тях не ги броят. Броят нас, а ние се издънихме. Ние се оставихме да ни изиграят, вместо да приемем закона на Крум Зарков“, разпени се Борисов.
„Защото те казват – много неща са направени. Отчитат какво сме направили за Северна Македония, за Украйна, за ядреното гориво… Но последните три дни те ни надиграха. Това е причината. А там прошка няма. Затова – още първия ден на новото народно събрание ние подкрепяме-внасяме, внасяме-подкрепяме, на Крум Зарков закона. Защото в изявлението на Джим О`Брайън /ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, бел. ред./ се казва – закона на МС. Затова ние подкрепяме закона на МС, какъвто и да е той. Радослав Чолаков няма да ми философства, няма да ми обяснява за Конституцията, за правото… че било грешно и ще ни донесе проблеми… Донесе ни на нас, защото ние сме обещали. Не мога да се събера в кожата си, че ни надиграха. Всичко друго свършихме, тука се издънихме“, ядосва се Борисов.
Лидерът на ГЕРБ каза, че не знае дали през хазарта по негово време се е случило нещо, но държи да се види какво е ставало в двете години, когато ГЕРБ не са били във властта. И отново повтори обвиненията си към ПП, че са вземали комисионни, за да внасят руски газ през посредници, за износа на оръжие и за високите цени на дизела и бензина. „100 млн. лв. на ден са загубите! Една спортна зала в Стара Загора са загубите от разликата в цената на бензина и дизела. И САЩ това ще го видят. Защото ако Горанов е упрекнат за милиони, ние ги упрекваме за милиарди! И един ден ние ще пишем постове и ще злорадстваме“, продължи той.
Борисов не пропусна да отбележи колко близки отношения поддържа със САЩ. „Само преди 2 дни на приема в щатското посолство ГЕРБ беше внушителна група, водена от мене, а от тях имаше по трима. Ние бяхме 11-12 души, и то всички, които сме в правна, военна комисия…“, каза той. И за пети път повтори, че ще подкрепят закона на Крум Зарков. „Сега указанията са толкова ясни, че ГЕРБ няма как да не реагират както трябва“, смята той.
Борисов завърши с обобщението, че на изборите ГЕРБ ще бъдат „малко като Левски – сами срещу всички“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.