Над 4500 изпълнители се надпяват от днес до неделя във фестивала „Фолклорен извор“ в село Царевец, предаде Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона. В официалното откриване на 11-ото издание на фестивала тази вечер ще участва генералният директор на Българското национално радио Милен Митев.

За изминалите 10 години фестивалът „Фолклорен извор“ в село Царевец се утвърди като най-големия форум за българска народна музика в Северна България, а БНР е негов медиен партньор неизменно от първата му година, заявиха организаторите от Община Свищов.

Тази година по-активни са индивидуалните изпълнители на автентичен и обработен фолклор, а на сцената на летния театър в село Царевец от сутрин до вечер четири дена своето песенно изкуство ще представят изпълнители от цялата страна, които ще бъдат оценявани от професионално жури с председател фолклористът Юлия Цанкова.

Официалното откриване е тази вечер от 20 часа с концерт на градския хор от град Щип, на Драган и Лина Костадинови от Северна Македония. На фестивала със своя оркестър идва и виртуозният музикант Сашко Велков, който е композитор на фестивалната песен „В Царевец добре дошъл е всеки“ в изпълнение на народната певица Гуна Иванова по текст на Росен Маринов.