Никога не е късно да кажеш едно огромно БЛАГОДАРЯ, както и никога това БЛАГОДАРЯ няма да бъде достатъчно, за да изразиш признателността си за вниманието, усилията, всеотдайността, съпричастността и безпокойните часове на медицинския персонал на Второ вътрешно – Ковид, отделение на свищовската болница. Трудно, все още болезнено ми е да се връщам към дните в болничната стая, за преживения ужас, мъка и страдание от скования гръден кош и недостига на въздух, ускорен пулс, безсилие и останалите съпътстващи тази коварна болест преживявания.
Не може да си представите колко усилия костват на медицинския персонал тези дежурства, които поради недостиг на персонал преминават от 8 или 12 в 24 и 36-часова смяна. Вероятно е сложно и трудно за медиците да провеждат визитации, прегледи, изследвания и всички необходими манипулации в тези неудобни защитни облекла (на снимката м.с. Македонска). Но те не се оплакват, не показват умора и страх от заразата. Тях може да видиш само, ако се взреш по-внимателно в погледите им зад защитните очила. И в същото време да се опитват да ти вдъхват кураж, вяра и надежда, че и тази криза ще отмине.
Това са те – героите на първата линия в борбата с Ковид 19 –ръководителят на отделението д-р Даря Първанова, колежките й д-р Маргарита Чекова и д-р нели Иванова, кардиологът д-р Дарко Стояновски (на снимката), медицинските сестри в отделението и техните колежки от други отделения, помагащи им в най-натоварените моменти, санитарите, както и кметът Генчо Генчев и младата смяна медици – студентите от ВМА – Плевен, даващи дежурства в почивните дни. Сърдечно БЛАГОДАРЯ и на личния ми лекар д-р Нацков и м.с. Суна Гавазова, както и на всички медицински лаборанти и рентгенолози за професионализма и човечността им.
Защото само този пациент, който не е изживял слабост, недостиг на въздух, критичен момент, той не може да си представи какво е да почувстваш подкрепата, топлината, насърчаващите думи и професионалните действия на медика до вашето легло.
С благодарност, уважение и признателност за медицинския професионализъм и нелекия труд, пожелавам на всички медицински работници и техните близки най-вече здраве.
Галя ФИРОВА