Бизнесмен от столицата е измамен с над 1 милион лева, предаде БНТ. От чужд колцентър той е бил заблуден, че ще инвестира в криптовалути с много висока доходност. Измаменият е контактувал с представящия за се инвестиционен консултант през криптирани чат-канали. Парите са превеждани в различни банкови сметки в страни от Европейския съюз, Великобритания и Близкия и Средния изток.

Измамата е станала по новата, но вече можем да кажем – класическа схема. Сериозен и млад мъжки или женски глас авторитетно обяснява по телефона за възможността да се направи много печеливша инвестиция в акции на известни световни компании или във криптовалути. Представя се цялата схема на инвестицията, обещава се много висока печелба и дори се промотира платформа, през която потенциалната жертва сама да управлява своите вложения.
Всичко започва с телефонно обаждане от колцентър с предложение да инвестира срещу висок доход в криптовалута.

  • „Данните за жертвата – името, телефонът и фамилията му са придобити най-вероятно от платформа, на която той се е регистрирал. При нормално сърфиране из интернет, когато някой се поинтересува от определен продукт или услуга, обикновено бива препращан към интернет сайт, на който въвежда своите данни и в последствие му се обаждат престъпниците, които го подвеждат“, обясни комисар Владимир Димитров, началник отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.
    Комуникацията е продължила дълго време, в което измамниците са убеждавали бизнесмена, че ако инвестира в криптовалути много бързо ще спечели 3 пъти повече от вложеното. Разговорите са били на английски език. След като безнесменът е изявил интерес, комуникацията е прехвърлена в криптиран чат канал. За да инвестира, той е регистрирал и свой акаунт в посочена от измамниците платформа, през която да следи своите вложения и доходност.

„Започва се с малка сума, която да бъде преведена от банковата карта на жертвата. Предоставя им се личен брокер, който да следи техните инвестиции, но всичко започва с малка инвестиция от порядъка на 250 евро от банковата карта на жертвата“, обясни комисар Владимир Димитров.

Така бизнсменът вече е бил зарибен, а вложените 250 евро бързо се увеличили неколкратно, при това само за няколко седмици, но във виртуални, а не в реални пари. Тогава започва предлагането и на по-големи инвестиции.

  • Те на практика подмамват жертвата сама да изпрати различни суми на различни банкови сметки. В конкретния случай това е продължило няколко месеца. А банковите сметки, които са давани на жертвата доброволно да изпрати пари, за да захрани уж своя виртуален акаунт, са в различни държави на територията на Европа и Хонг Конг“, обясни комисар Димитров.

Банковите сметки в Полша, Великобритания и Хонг Конг се оказват на т.нар. „финансови мулета“ през които парите минават само, за да им се загубят следите.

  • „Хората, които изпират парите, са други. Те най-често се срещат в хакерски форуми, където обсъждат какво и как да направят. Хората, които могят да подмамят някого да изпрати пари, ползват услугите на тези, които имат банкови сметки. Става въпрос за мулета на територията на всички държави. Та затова е изключително сложно, когато тръгнем да проследяваме тези пари. Жертвата е изпратила няколко десетки хиляди евро в полска банка. При следващото нареждане е подмамена да изпрати в лондонска банка. Третото нареждане е към банка в Китай или в Хонг Конг“.

В конкретния случай, колцентърът, от който измаменият бизнесмен е получил първоначалното обаждане, се намира най-вероятно в страна от Средния Изток. На този етап още не е ясно обаче в коя държава са хората, които са осъществили самата измама.

  • „Колцентровете, които се занимават с инвестиционни измами са разделени на две организационни нива. Огромната част от служителите им е казано, че се занимават с търговия или реклама в интернет на някакъв продукт. Те звънят на бъдещата жертва. Ако бъдещата жертва склони да започне т.н. „бизнес“ или „инвестиция“, те се предават на т.н. „ретеншън мениджъри“ или персоналните банкери, които вече отлично знаят какво правят“, коментира комисар Владимир Димитров, началник отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

От ГДБОП предупреждават, че всяко предложение за нереална висока доходност от инвестиции е потенциална измама. Другият начин за предпазване е проучването на платформите и изпозването на утвърдени в инвестиционния бизнес.
Конкретният колцентър няма общо с България, но схемата на разбитите от българските и германските службе колцентрове у нас през последните месеци е абсолютно същата. Разликата, че таргет на колцентровете у нас са граждани на Германия и други страни от Западна Европа, а не българи.
По-скоро общото може да се търси във върха на пирамидата. Възможно е тези, които прибират парите да се окажат, че контролират дейността на колцентровете в различните държави. От България вече има повече от десет младежи, които са екстрадирани. Те обаче са от най-ниското ниво служители, които са знаели, че предлагат инвестиционен продукт и не са предполагали, че горните нива извършват измама.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.