Илдънай Ахмедов и Генчо Конов са подсъдими след протест на прокуратурата по оправдателни присъди, пише вестник „Борба”.
Бившият шеф на Общинското предприятие „Чистота“ в Свищов Илдънай Ахмедов, експредседателят на мюсюлманското настоятелство в Свищов Генчо Конов и Емил К. на 29 септември отново застават на подсъдимата скамейка за търговия с гласове. Делото ще се гледа в Окръжния съд във Велико Търново след протест на Районната прокуратура в Свищов по повод постановени оправдателни присъди за тримата.
Разплитането на престъпната схема за търговия с вот започна по време на предизборната кампания за народни представители през септември 2014 г. В Свищов тогава бе проведена акция по сигнал, че се въртят договорки за гласуване, като са плащани по 30 лв. за подкрепа на определена политическа партия. Още тогава се заговори, че на застъпници пък са обещавани суми от 80 до 150 лева.
Полицаи нахлули в жилището на тогавашния шеф на общинското предприятие „Чистота“ Илдънай Ахмедов, който бе 12-и в листата с кандидат-депутати. Претърсвания бяха правени и в дома на председателя на мюсюлманското настоятелство в Свищов по това време Генчо Конов.
След няколкомесечно разследване трима партийни активисти бяха дадени на съд. Магистратите обаче установили, че прокуратурата не е посочила начина на извършване на престъплението, и казусът бе върнат за доразследване. Магистратите претендираха, че не са ясни действията, с които тримата обвиняеми са организирали бъдещото предаване на имотната облага – съставяне на списъци на лица с право да гласуват, набавяне на парични средства и др. Съдът поиска да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата, определящи съучастие между тримата обвиняеми.
В крайна сметка бе доказано, че Илдънай Ахмедов е дал на доверен човек 540 лева, които той да раздаде на избиратели. Дванадесет от тях са установени, а останалите са останали неизвестни за разследващите органи.
Когато фактите били изяснени, случаят стигнал до съда, но тримата били напълно оправдани по повдигнатите им обвинения.
Казусът сега ще се гледа на втора инстанция след въззивен протест от Районна прокуратура – Свищов.