СВЕТЪТ НЕ СПИРА ДА ЕВОЛЮИРА, ОСТАРЕЛИТЕ ВЯРВАНИЯ СЕ РАЗБИВАТ НА ПУХ И ПРАХ И ВЕЧЕ НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО ЖЕНСКА И МЪЖКА ПРОФЕСИЯ, ДОКАЗВА КОЛОРИТНИЯТ НИКОЛАЙ КИРОВ. 63-годишният търновец над две десетилетия се грижи за красотата на ноктите на дамите в старата столица. За него да бъде маникюрист, е интересно хоби, в което дава поле за изява на креативността си. Преди да влезе в този бранш обаче, Николай бил 20 години офицер в Българската армия и преподавател в Националния военен университет „Васил Левски“.
Киров решил да се пробва в занаята с нокти, увлечен от съпругата си, която е козметичка и притежава собствен салон за красота.
„Тя ми споделяше, че клиентките постоянно питат дали няма маникюристка, която да се погрижи за ноктите им, докато им правят маска за лице. Хрумна ми да се ориентирам към този бранш, защото не е лошо човек да експериментира и да сменя тотално прозвището си. Така загърбих офицерството, през 1999 г. изкарах курс за маникюрист и започвах работа. Не ми беше трудно да усвоя основите на професията. Много ми харесва, защото от малък обичам да рисувам“, разказва 63-годишният търновец.
Споделя, че за изминалите години разбиранията за ноктите и модата коренно се променили. Преди се смятало за лукс една жена да поддържа маникюр, докато днес това е съвсем обикновена и рутинна процедура. Още от началото използвал електрическа пила и според него това прави ноктопластиката по-щадяща и качествена. Казва, че най-голямата революция в бранша е въвеждането на геллаковете, които осигуряват моментално изсъхване след изпичане.
За 23 години в козметичния сектор вече може за секунди да направи личностна характеристика на всяка жена само с един поглед на ноктите й.
„Например дългите остри и червени нокти говорят, че срещу теб стои независима, уравновесена и силна жена, която е емоционална“, твърди той.
Николай е придобил и качества на психолог от общуването с дами. Обикновено, докато прави маникюра им, те споделят всичко, което ги вълнува в ежедневието, и дори тайни.
СЛУЧВАЛО СЕ Е ДА РАБОТИ И С ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ
„На старото ми работно място дойде една жена и попита: „Момичето, което прави маникюри, работи ли?“. Аз се показах и тя реагира така – „Я, то било момче“. Отказах й, защото имах клиентка, а се оказа, че това е певицата Софи Маринова. Аз не я познах, защото не слушам нейната музика, но ми казаха, че е тя, и в крайна сметка я вместих в графика“, разказа Киров.
Освен че прави красиви нокти, 63-годишният мъж е и обучител на желаещите да станат маникюристки. Имал е стотици курсистки, които вече работят из цялата страна. Създал своя собствена система на преподаване, чрез която само за 35 часа представя основите на професията.
„Бях 12 години преподавател в НВУ „Васил Левски“ и методиката на обучение ми е близка. Този опит ми помага в обучението на маникюристи. Навремето преподавах военна дисциплина, основаваща се на радиоелектрониката. Тя има приложение в маникюрите, по-лесно обяснявам на курсистките, макар и хората да не подозират, определено има връзка между висшата математика и ноктите. И тук влизат в употреба законите на физиката“, увери той.
Киров има още едно атрактивно хоби, с което се захванал още когато бил в четвърти клас. Това е авиомоделизмът. Създава летящи авиомодели с големина около 2 метра, задвижващи се с различни видове двигатели. Първоначално ходел в т. нар. станция на младите техници, а после в окръжния клуб на авиомоделистите в старата столица.
„Във Велико Търново имахме много сериозна школа, учех се от републикански шампиони и за моя радост аз самият успях да спечеля два пъти тази титла“, допълва Николай.
Галина ГЕОРГИЕВА,
вестник „Борба“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.