Биляна Гецова е от последния випуск на ПГО на акад. Сендов /Бел. на авт. Проблемна група на образованието/ в СУ „Николай Катранов”. Тя е на 46 години, юрист по образование и поет по душа. В свободното си време обича освен да пише стихове, да рисува и още куп 30 други неща. До 2014 години е юрисконсулт в НАП, в момента работи във финансова институция.
Тя се срещна с почитатели на мерената реч от Свищов, а Георги Драмбозов представи последните й две стихосбирки.


– Представи се в началото?
– За тези, които ме познават знаят, че съм Биляна, която винаги е искала да бъде юрист. Постигнала е мечтата си и пътьом, се е занимавала и продължава да се занимава с куп още 30 неща. За тези, които не ме познават – аз съм 46-годишна жена, със самочувствие, с цели, които постига до края на месеца. Поетеса, юрист, финансист, майка, любима.
– Какво е поезията за Биляна?
– Като всичко друго, към което не съм се стремяла, но то върви до мен. Някои смятат, че да си поет, да си юрист са несъвместими неща и винаги и въпросите им достигат само до този. Но за мен да съм поет, да съм човек с кариера е същото, да владееш повече от един език – нещо, което е естествено, помага ми да общувам с много хора, на много нива.


– Освен, че ползваш поетическия език, ползваш и този на боите. Знам, че рисуваш разкажи и затова твое едно от 30 занимания?
– Всяка събота от 9 до 14 часа обичам да рисувам къщи, да рисувам врати и катинари, ключалки на къщи. Не си давам сметка защо. Може би, защото старите ключалки приличат на дантела и имат един чарк, който ние не забелязваме, бързайки да преминем от едно пространство в друго. Но винаги от всяко едно пътуване нося по 30-40 снимки на врати и ключалки.
– За тези, които не ни познават ние сме съученици от СУ „Николай Катранов” и затова водим този разговор във второ лице единствено число…
– Точно така, съученици от училище „Катранов”…
– Каква е разликата между Биляна на 16-17 години и Биляна Гецова, жената с кариера, каква е промяната?
– Нося високи токчета, иначе всичко друго си е същото.
– Освен поезия пишеш и юридическа литература?
– Да, наръчници за защита срещу ревизии и проверки от НАП. В тях има също толкова тъга и надежда колкото и в поезията. Така че препоръчвам да бъдат прочетени, полезни са. Така както и поезията.

Александър ШАБОВ

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.