Овча могила от днес е в безсрочно бедствено положение, предаде Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона. Причина за това е безводието. В критично и пред бедствено положение са още три крайдунавски села. Вода има, проблемът е в довеждащия и напорния водопровод.

Седем километра напорен и довеждащ водопровод са необходими, но липсват за да няма проблем в Овча могила, коемнтира пред Актуално Свищов кметът. Така без вода са засегнатиа над 1200 души в Овча могила, държавната болница за рехабилитация и два социални центъра за хора с деменция. Селото беше на воден режим, но положението вече е извън контрол, проблемът е с довеждането на водата от водоизточниците до населението, коментира кметът:

„Община Свищов е разработила проект за смяната на целия довеждащ и напорен водопровод за село Овча могила, но заради политическите кризи, той отлежава близо година и половина – две по институциите“, коментира пред БНР кметът.

Със същия проблем са и селата Червена, Горна Студена и Александрово, които са в пред бедствено положение.

За битови нужди на населението в Овча могила се осигуряват водоноски. Ще се търси помощ за доставката на минерална вода за пиене.

„Ще реагираме на места, където има трудно подвижни хора да им се достави вода на място. Леченото заведение по рехабилитация е почти пред затваряне. В дома също е много тежко, тъй като има лежащо болни хора с деменция“, заяви пред общественото радио градоначалникът.