БЕЗПАРИЧИЕТО НАКАРА МНОГО ХОРА ОТ ОБЛАСТТА ДА ТРЪГНАТ ПО ГОРИ И ПАЛАНКИ, ЗА ДА ТЪРСЯТ ОХЛЮВИ, КОИТО ДА ПРЕДАДАТ СРЕЩУ НЯКОЙ ЛЕВ В ОРГАНИЗИРАНИТЕ ПУНКТОВЕ ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА МЕКОТЕЛИТЕ. Заради рязкото затопляне и недостатъчното валежни дни тази пролет цената на пълзящите се повиши от 0,60 лв. на 0,80 лв./кг, обясниха от бранша. Приемат се видовете градински и лозов охлюв, като диаметърът на черупките им трябва да е над 28 милиметра. По-дребните екземпляри следва да се върнат в природата, тъй като според екологичното законодателство не са достигнали необходимата зрялост за предаване за търговски цели.
На територията на областта действат 35 пункта, информираха от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново, след запитване от „Борба“. Те са намалели почти двойно спрямо функциониращите през 2021 г.
Пълзящи се приемат в организирани помещения в 8 от общините в региона. Най-много са тези от община Павликени – 12. Пунктове има в самия град Павликени и в селата Михалци, Бутово, Батак, Сломер, Недан, Димча и Стамболово. Следва Стражица с 9 места за целта – Виноград, Лозен, Сушица, Балканци, Камен, Кесарево, Асеново, Мирово и общинския център Стражица. В община Горна Оряховица охлюви се изкупуват в Стрелец, Паисий, Драганово, Върбица и Горна Оряховица. Пунктове функционират също в община Сухиндол – Сухиндол и Бяла река, както и във великотърновските села Водолей и Балван. Останалите опции за предаване на мекотели са: Джулюница в община Лясковец, Алеково в община Свищов и град Златарица.
ИЗКУПУВАНЕТО НА ПЪЛЗЯЩИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО 30 ЮНИ, гласи заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Регистрираните пунктове трябва да са оборудвани с хладно помещение за охлювите, подходящ амбалаж за съхранение и транспорт на мекотелите, дървени касети или плетени полиетиленови чували „тип гаци”, калибровъчно сито. Експерти на РИОСВ ще извършат проверки дали не се събират и изкупуват маломерни екземпляри, а при установяване на нарушения ще бъдат налагани санкции. За физическите лица глобите са в размер от 100 до 1000 лв., а за юридическите – от 200 до 5000 лв.
В срок до 5 юли на текущата година износителите на охлюви трябва да декларират писмено в екоинспекцията всички количества изкупени охлюви, които не са изнесени в периода 10 май – 30 юни, и мястото на съхранението им.
Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.