Изнудването за боклука от страна на Регионалната система за управление на отпадъците в Санадиново, която обединява общините Никопол, Белене, Свищов, Павликени и Левски, обедини общинските съветници, проследи в пленарна зала Актуално Свищов.

Точката бе включена като извънредна по искане на кмета Генчев. Става въпрос, че при създаването на депото и при неговото управление е допуснато Свищов да е най-голяма, но да не може да защитава интересите си. В момента общината трябва да осигури над 1,1 милиона лева за изграждане на втора клетка на депото, за което Новините от града на Щастливеца – такива, каквито са!, вече писа.

Свищов и жителите на общината са заложници на Регионалната система, заяви в експозето си кметът Генчев. Останалите четири общини не приемат аргументите на Свищов и по този начин нашите интереси не са защитени, коментира още градоначалникът. Той се обяви за пропорционално разпределение на разходите за втората клетка между петте общини, както и за нов механизъм за приемане на решения на управата на депото. Кметът припомни, че в началото на първия си мандат Свищов е теглил заем в размер на 1,4 милиона лева. В момента също трябва да се търси кредит и затова поиска и този дебат, а и решение от страна на градските депутати.

За първи път съветниците от всички групи се обединиха в решаване на проблема. Изказвания направиха съветниците Емил Николов, Ивелин Петров, Йордан Нейков, Кристиян Кирилов, Мария Тодорова, Станислав Благов и Гален Бернардов.

Стигна се до идеята да се изработи открито писмо от името на ОбС – Свищов, в което да се поиска пропорционално разделяне на разходите и нов механизъм за вземане на решенията. За гласуваха присъстващите 28 съветници.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.