В свищовското село Овча могила, където е обявено бедствено положение заради безводието, пристигнаха 20 хиляди литра бутилирана питейна вода от Държавния резерв. Това предаде Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона. От идната седмица започва нейното раздаване на хората, съобщиха от кметството в селото.

Над 1200 жители в Овча могила и двата социални центъра за възрастни с деменция, както и държавната болница по рехабилитация са засегнати от безводието, а в началото на тази седмица беше обявено бедствено положение. Водата от Държавния резерв вече е доставена, съобщи за БНР Христан Христов секретар на кметството в Овча могила.

„В понеделник със сигурност започва раздаването. На член от семейство се пада примерно по 10 литра и му даваме три туби срещу подпис в списък. На тези, които не могат да дойдат, разкарваме по домовете. За седмица, за две сигурно ще стигне водата“.

На домакинствата в най-високата част на Овча могила, където денонощно чешмите остават сухи, бутилирана питейна вода вече е доставена. Количества са предвидени и 30-е болни с деменция от социалните центрове. За битови нужди вода в Овча могила се доставя с водоноска от Общинския кризисен център.

Предстои идната седмица кметът на Свищов да проведе разговори в ресорните министерства за спешно финансиране на проектите за довеждащи водопроводи за четири свищовски села, сред които и Овча могила.