От днес, заради ремонт в следващите 15 месеца БДЖ затваря коловозите на Централна гара в София за всички влакове, които пристигат и заминават по северно направление, предаде БНТ.

Ремонтът е част от проекта за развитие на железопътен възел София. Модернизацията ще е на коловозите и ще продължи повече от година. До тогава част от влакове по северното направление Мездра – Видин/Варна/Русе ще приключват и започват движението си от жп гара София-Север. Изключение правят ранните и вечерните пътувания.

„За сутрешните сме направили организация да могат да идват до Централната гара, това са най-вече хората, които отиват на работа, за тях е помислено, също вечерните влакове за Варна ще тръгват от гара София. А за влаковете, които ще спират на София-Север са осигурени електромотриси, които ще цикрулират“, обясни Вихрен Диканаров, зам.-ръководител проект София-Драгоман.

На гарата днес вече имаше недоволни пътници. Някои разбраха за промененото движение на влаковете от нас. Други търсеха елетромотрисата, която да направи трансфера до гара Север, обаче тя ще бъде пусната от утре.

„Абе, глупости са това, аз 35-40 години съм работил в железницата, такова чудо не е имало, голяма гара с толкова коловози… Сега трябва да гоним миналия на София-Север.“

„БНТ: Сега до гара Север как ще отидете?
С някакъв друг влак и оттам в тоз за Видин. София-Север – Видин, ама иди го разбери в 16:50 тръгва от къде? Нито един човек не може да разбере точно как се случва. Излизат, питат!“, каза Румяна.

Таблата на Централна гара изписват тръгването и пристигането на влаковете на гара Север. Електромотрисите, които тръгват от утре, ще пристигат и заминават само на 13-и коловоз при шести перон. За удобство от Столичната община въведоха и промени и при градския транспорт. Удължават се маршрутите на трамвайни линии номер 27, 1 и 3.