Грижата на държавата за украинските бежанци по отношение на настаняването им изглежда отчайваща, пише Силвия ГЕОРГИЕВА във вестник „Сега“. Масово държавните и общински станции, посочени сред местата за временно настаняване на бежанци на официалния сайт ukraine.gov.bg, не знаят, че изобщо фигурират във въпросния списък, камо ли че следва да очакват гости от Украйна. Някои от тях изобщо не работят, други не отговарят на позвънявания, а трети научиха за първи път от „Сега“, че са включени сред базите за настаняване.
В рекламирания от кабинета сайт ukraine.gov.bg, където според управляващите бягащите от войната в Украйна могат да намерят всичката им нужна информация, в раздел „При пристигане“ бежанците могат да потърсят места, в които да се настанят. Сред тях преобладват частните домове, хотели, къщи за гости или стаи от апартаменти, които предоставят доброволци безплатно или със заплащане. Под всички тях има телефон за контакт, както и описание на мястото и хората, които може да поеме.
Не така стоят нещата с държавните и общински бази, с които осъществяването на връзка изглежда мисия невъзможна – посочени телефони няма, а вместо тях има имейл, на който кандидатът за настаняване може да прати писмо. Озадачаващо е, че при всички държавни бази той е един и същ – gory_74@abv.bg. В-к „Сега“ изпрати запитване за евентуално настаняване на майка от Украйна с две деца на 5 и 7 г. в базата на спортния тотализатор във Велинград. Оттам отговориха, че в случая трябва да се потърси „собственикът за повече подробности“, както и пише в сайта. „Базата на Спорт тото само е вкарана в системата от Нас, но не знаем дали работят по програмата на Министерството на туризма“, отговарят оттам и препращат към сайта на тототo (https://www.totochance.bg/contact/).
Проверка на „Сега“ из базите показва, че масово те нямат представа, че са включени в списъка и би следвало да имат минмална подготовка за посрещане на украински бежанци. „Нямаме настанени бежанци, нито имаме готовност за посрещането им. Ние сме с друг статут – учебна база сме само за студенти“, коментираха от Станция „Юндола“ към Лесотехническия университет. Особено изненадани бяха и от станцията на НЕК в Цигов чарк. „Базата не работи в момента, затворена е. По принцип е само за командировани служители. Не знаем за такова решение за настаняване на бежанци“, казаха оттам.
„Няма да приемаме бежанци. Незнаем за такова нещо. Обърнете съм към П.Р.О („Профилактика, рехабилитация и отдих)“, категорични бяха и от станцията на НОИ в гр. Стрелча. Въпросната станция всъщност се оказва балнеохотел „Роза“, но това няма как да се разбере от един украински бежанец. В сайта на МС за бежанците обектът фигурира като „станция на НОИ“, а при изписването му в гугъл с цел намиране на телефон за връзка, се появява именно името и контактите на хотела.
„Настаняването на бежанци в бази на държавните и местните институции на някои места е успешно, на други – не толкова. Базите не са много релевантни, имаме сериозни проблеми. Около 10% от настанените украински бежанци са в държавни и общински бази“, коментира преди дни шефът на Координационното звено Валери Рачев.
ПРЕЗ ПРЪСТИТЕ
Не е ясно защо държавните и общински бази не са уведомени предварително от МС, че са включени срeд местата за настаняване на украински бежанци, както и по чия инициатива станциите са попаднали в списъка. Твърде вероятно е отделните министерства да са предоставили примерни списъци на МС с обекти под тяхно ръководство, които са свободни или евентуално биха могли да приютят временно хора от Украйна, а от МС просто да са ги пуснали в сайта, отчитайки работата за свършена, без обаче да информират предварително заинтересованите страни и да се поинтересуват дали станции са действащи в момента. Министерствата на образованието и на социалната политика например заявиха, че са дали списъци с обекти на МС, като оттам нататък за настаняването отговаря Координационният щаб за бежанците. От МС не бяха открити за коментар.
За предадени списъци с държавни бази говори и туристическото министерство. Тези бази ще бъдат временно включени в Националния туристически регистър, което ще им даде право да получават дневната компенсация за настаняване и изхранване от 40 лв. на човек. Право на това финансиране имат само обекти, включени в регистъра. Много хора се бъркат, че регистърът представя информация за възможни места за настаняване на бежанците, но всъщност това е обичайният регистър за обектите в туризма.
РАБОТЕЩИ
В някои държавни бази все пак вече има настанени бежанци. 270 души например са настанени в почивни станции на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ на министерството на отбраната – в хотели на к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, х-л „Рибарица“, ВМК-Варна и в София. В базата на Висшето военноморско училище във Варна са настанени 18 души. В общежитията на Стопанската академия в Свищов също има настанени бежанци, както и в учебната база в Бяла на прокуратурата.
ПРЕЗ ЛЯТОТО – В ЗИМНИ ХОТЕЛИ
Ако потокът от бежанци не стихне до 3 месеца, за колкото време е разчетена помощта от 40 лв. за хотелиертите, настаняващи бежанци, „след 31 май ще се търси ресурса на хотелите, които са затворили след зимата, което също ще е трудно“, коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. По думите й държавните бази в момента не са подготвени като цяло да приемат бежанци, като надеждата е до края на май да го направят. При всички случаи това ще е лош сценарий, стана ясно от думите й.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.