От края на 2022 година десетина свищовски ентусиасти и легенда на баскетбола възраждат този спорт в града на Щастливеца. „Връщането към баскетбола стана по време на пандемията. Видях деца да се събират на спортните площадки и започнахме да ходим с моя син да играем“, разказва за Актуално Свищов Станислав Рачев, бизнесмен в ежедневието, но спортист по дух…

Спомня си, че с хората, които възраждат този спорт в Свищов са играли преди години баскетбол в Спортен клуб „Олимпиец“ с треньор Николай Николов, някъде до 2000 година, но след това живота ги разпръсква на различни места. „Кой в България, кой в чужбина. Отдалечихме се от баскетбола“, коментира Станислав.

„Мислех, че е умрял интереса към спорта. Септември-октомври с мен се свързаха още три-четири момчета и така се стигна до основаване на клуба. Идеята подкрепи и Петър Петров, национален състезател от юношеските формации по баскетбол и след това 15-на години национал“. В началото Петър Петров – Кемпа пътува до Свищов. Днес от клуба са му осигурили квартира, защото провеждат тренировки почти всяка вечер до късно, разказва още Станислав Рачев.

В началото се събират десетина човека с идеята да запалят децата да играят баскетбол. И основават Спортен клуб по баскетбол „Алеко“.

Проведени са срещи в СУ „Николай Катранов“ и СУ „Димитър Благоев“. Рачев си спомня, че са били готови да започнат тренировки десет – петнадесет деца, но на първите в зала влизат над 70 деца. Вече пет месеца активно тренират 60 деца на възраст от 7 до 13 години.

Идеята от клуба е да се създаде създаде формация при 13-годишните, която да участва в първенствата, споделя Станислав Рачев. Той си дава сметка, че ще бъде трудно, защото спортните баксетболни клубове в региона са доста по-напред от, но е сигурен в успеха във времето. „Децата имат интерес, спортуват в свободното си време и игрищата се запълват“, са думите, с които мотивира увереността си.

От клуба са благодарни на двете училища, които им осигуряват условия за тренировки, защото шест месеца от годината не е подходящо да се тренира на открито. Ползват в двете училища двата им салона. Станислав Рачев изказва благодарност към директорите на СУ „Димитър Благоев“ и СУ „Николай Катранов“ Цветанка Кирова и Генади Иванов. Получават и час за тренировки в Спортна зала „Свищов“ за което Рачев изказа благодарност към кмета Генчев, Валери Николов – спортен деятел и заместник председател на ОбС-Свищов и на Валерий Димитров, ръководител на звено „Масова физкултура и спортна база“.

Баскетболът иска физика, височина, бързина, отдаденост. Доста по-труден е от другите отборни спортове. Необходима е координация, както с крака, ръце, мислене – много комплексно е. По-трудно се постигат успехите в този спорт, споделя Станислав Рачев.

На въпрос какво му е дал спортът, отговаря: „Баскетболът, като всеки спорт, създава вярна работна етика. Точността за мен е на първо място, когато имаш тренировка десет минути винаги трябва да си на линия независимо проблемите в ежедневието. На това се научих от малък и това после много ми помагаше в работата. Десетина години съм живял в Англия и забелязах, че който е тренирал някакъв спорт има коренно различна етика от тези, които не са тренирали. Много се различават. Точност, да се слуша треньора“.

В момента в клуба тренират три възрастови групи – 7 – 10, 10 – 12 и 13-годишни, като първите са смесени, последната група са само момчета.

Планове за есенния полусезон е клуба да участва с отбор 12-14 години и 10-12 години, а ако има и момичета ще има и трети девойки 10 – 12 години. От клуба мислят да популяризират баскетбола чрез уличния баскетбол, т. нар. стрийтбол, както и отбор, който участва в Българска баскетболна лига.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.