Постоянната рехабилитация и посещенията при логопед са изключително важни за децата с детска церебрална парализа. Здравната каса обаче поема едва пет процедури на месец, което е крайно недостатъчно, разказва в репортаж БНТ.
Родителите на тригодишния Християн, който е с десностранна хемипареза успяват да подобрят значително състоянието му, но вече трудно се справят финансово. Миналата година „Българската Коледа“ им подава ръка. Подали са документи и за тазгодишната кампания.
Всичко се случило по време на раждането, казват родителите на вече почти тригодишния Хриси.
„Това е вследствие на загубата на кислород тези три дни, когато е бил в корема, защото е със зелени околоплодни води. Той прави някаква асфикция, все едно възрастен да направи инсулт“, разказва бащата Християн Христов.
Още първите месеци родителите забелязали, че се затруднява с някои движения.
На него реално това му е проблемът тук – дясната ръчичка и дясното краче, с десностранна хемипареза. Постоянно му е така изпънато, няма хубав захват на ръката“.
Засегнат е и говорът на детето. С много рехабилитация – поне пет пъти седмично вече има значително подобрение в състоянието му. Здравната каса обаче поема пет процедури, но за месец.
„Направление не можеш да вземеш втори път, ти приключваш и това, което си спечелил за тази първа седмица, следващите три го губиш“, обяснява бащата.
Затова семейството доплаща и за логопед, и за рехабилитатор.
„Реално си е една месечна заплата на двете места, с тази инфлация се покачиха цените“.
Малкият Хриси все още не разбира, че му предстои дълга битка. Но повсичко изглежда, че ще се справи.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.