Балет „Африка“ от Мароко гостува на „Фолклорен извор 2023“, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Една от чуждестранните групи в тазгодишното издание на „Фолклорен извор“ ще бъде от Мароко, Северна Африка.

Балет „Африка“ представя ритмите на Конго. Репертоарът им е съставен от различни култури и традиции, включително африкански сенегалски, малийски и гвинейски.

Групата е създадена през 2008 г. в Банджул, Република Гамбия под лидерство Стеван Кимину Брионез. Пълното име на състава е „The Ballet Group Africa“ и съчетава традиционни африкански танци, пеене, перкусии и театър на четири държави, споменати по-горе. Мисията на Балет „Африка“ е да предаде положително послание, базирано на толерантност и взаимно уважение между народите. За тази мисия балета работи с неправителствени организации, деца от различни социални групи и сираци, като им дава възможност за социализация, посредством танците. По този начин успява да ги интегрира и да информира обществото за тях и техните проблеми. Обикаляйки света, Балет ‚Африка“ популяризира своето изкуство, чрез което се опитва да обедини хората в мир и любов помежду им.

Групата идва по линия на CIOFF и ще изнесе концерти в четирите фестивални вечери.

Организаторите обешават информация и за останалите чуждестранни участници във фестивала, който започва след две седмици.