СТО ГОДИНИ САМОТА
Легендата на Централния софийски затвор Бай Ставри е разочарован от България и прави стъпки да съди страната заради излъгани очаквания.
„От години слушам: тоя идва при Бай Ставри, оня идва при Бай Ставри. И никой от тия големите не идва – огорчен е затворникът. – Продължават да пристигат някакви кокошкари, някакви нещастници, някакви примитивни престъпници, крадци на магарета, похитители на пъдпъдъци. Откога чакам да дойде някой политик от високите етажи! Тия дни пак се изгавриха с надеждите ми. Бойко Борисов щял да идва при мен, Влади Гораное щял да идва… Нищо подобно. Годините си минават и аз чувствам все по-голяма интелектуална самота. Не искам да обидя кокошкарите около мен, но това не са хора, с които имам какво да си кажа“ – изповядва се заключеникът.
В разсъжденията и огорчението си Бай Ставри сига до радикални обобщения:
„Съзнавам, че не може да се хвърля вина върху цял народ, както не можем да осъдим цялото руско общество за войната. Но явно българското общество е незряло и не може да излъчи свестни хора по институциите, които да ми осигурят културна компания. Нека си дадем сметка. Бомбастиките на Рашков раждат очаквания. Тишината в прокуратурата ражда скъпоструващи призраци. Тишината в моята килия ражда чудовища. Адът, това са отсъстващите съкилийници“ – интелектуалничи байчото.
„Последната ми надежда е в Кьовеши, но ако и тя не помогне, ще се обърна към международните институции“ – отчаян е Бай Ставри.
„Чух, че Гешев вика на дебат Христо Иванов и правосъдната министърка – осведомен е за хода на реформите той. – Аз ги каня на дебат при мен. Тук дискусиите стават откровени и задълбочени, тук мисълта изкристализира, стига да имаш мозък. А мъдрият и в затвора е свободен. Няма ли един от тези високопоставени престъпници да е преживял катарзис и да се предаде сам на правосъдието, щом като системата е толкова прогнила? Само по книгите ли ги има тези високи помисли и преобръщане на човешката душа?“ – удивлява се интелектуалецът от Централния.
Бай Ставри води преговори и с чистачките на затвора, които му изглеждали свестни – поне те да му доведат някой VIP съкилийник, щом на правосъдната система не може да се разчита.
„Да не бъдем максималисти, съгласен и на нещо по-скромно – сваля летвата самотникът. – Хайде да не е Бойко или Пеевски, но поне някой зет от къщите за тъщи!“ – докато диша, надява се Бай Ставри.
Фалшимент ПЕТРОВ,
вестник „Сега“
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.