Три студентки, специалност „Акушерство“ във Филиала на МУ – Варна работят в Родилното отделение на МБАЛ като здравни асистенти от ноември м.г. Това са Велимира Стойнова, Румина Трифонова и Мелиса Осман.
Второкурсничката Велимира Стойнова признава, че от малка мечтае да работи като медицински кадър. „Майка ми мечтаела да стане акушерка, но не успяла, сега аз ще сбъдна мечтата й!“
20-годишната Велимира е от Горна Оряховица. Тя изчислява, че ще се дипломира през 2025 година и с желание ще работи своята професия. „Искам да работя в Родилно отделение, най-вече в родилна зала.  Тук присъствах на няколко раждания и всеки път плача от вълнение!“, признава още тя.
20-годишната Румина Трифонова също е от железничарския град. Завършила е средното си образование в СУ “ Георги Измирлиев“, в паралелка с природоматематически профил. „От малка ме влекат биологията и химията, и искам да уча специалност, свързана с медицина! Избрах професията акушерка, защото те посрещат новия живот! Ние вече присъствахме на няколко раждания, на първото не издържах и се разплаках! Много е вълнуващо, тъй като сме първите, които виждаме бебето, преди всички останали роднини“, не крие емоциите си Румина и допълва: „За нас е интересно да присъстваме на нормално раждане, защото там се наблюдава целия родов процес, през трите му етапа – подготвителния, с контракциите, после периода на разкритието и раждането на бебето, и накрая плацентарния етап, когато се ражда плацентата, който е много важен също и може да се окаже рисков за родилката.  Вече сме клампирали и пъпна връв.“, споделя още впечатления Румина.
Днес двете студентки ритуално измиха ръцете на началника на отделението д-р Михаил Милатович по време на тържеството за Бабинден.
Ана МИНЕВА

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.