77-годишната жена е номинирана в инициативата „Достойните българи“, разказва вестник „Борба“.
През март 2022 година баба Янка Морчева загуби 21-годишния си внук – Тодор, който след тежка черепно-мозъчна травма стана донор и спаси с органите си трима души. Почти по същото време тази година жената се сбогува и със своя син Ивайло, който изпадна в мозъчна смърт след масивен мозъчен кръвоизлив. Преди да бъде изключен от животоподдържащата апаратура заради необратимото състояние, възрастната жена подписва документи, с които се съгласява медиците да вземат черния му дроб за трансплантация. Така само за година пенсионерката е поставена от съдбата пред едно и също изпитание и показва на света своята божествена доброта.
Баба Янка стана известна с участието си в предаването „Стани богат“. В шоуто тя сподели, че целта й е да спечели пари, с които да плати за надгробен паметник на внука си. Благодарение на знанията си, тя приключи играта с печалба от 3000 лв. и изпълни успешно мисията си. На струването на Тодор бе поставена паметна плоча със сърце и ангел.
77-годишната жена е голям защитник на каузата донорство. Единственото, за което съжалява, е че само черният дроб на сина й бил годен. Останалите органи били болни, а това е противопоказно за трансплантация. За експлантацията на 26 март на място в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ дойдоха с военния самолет „C-27J Спартан“ медици от Военномедицинска академия. Още същата вечер в столична клиника бе проведена 7-часова операция за имплантиране на органа.
Възрастната жена посреща с огромно облекчение новината, че реципиентът е в стабилно състояние. Щастлива е, че макар синът й вече да не е сред живите, частица от него ще продължи да съществува.
Заради хуманните си постъпки баба Янка бе номинирана в Националната кампания „Достойните българи“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.