Повече от 200 мартеници участваха в изложба във фоайето на Народно читалище „Христо Ботев“ в Ценово, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Червено-белите символи на настъпващата пролет пристигнаха от всички краища на България. Със специален щанд се включиха и учениците от местното школо. Част от децата присъстваха на откриването на изложбата и групово рецитираха стихотворения, посветени на Баба Марта. Конкурсът премина под мотото „Мартеница направи – светла мисъл изпрати“. „При изплитането на червените и белите конци са вложени много положителна енергия и любов. Светлата мисъл е магия, тя е създала красиви светове, здраве, творчески заряд и вяра в доброто“, сподели при откриването на изложбата читалищният секретар Веска Димитрова. Всички участници ще получат подаръци, благодарствени адреси и грамоти. Сред посетителите, дошли да се насладят на творческите умения на участниците, беше и секретарят на общинската администрация в Ценово Мария Найденова.
В навечерието на 1 март доброволци украсиха като Пижо и Пенда дървета в парка на Новград. Баба Марта спази традицията и от ранна утрин закичваше с ръчно изработени мартенички всички минувачи. Тя посети кметството, детската градина и училището, където благослови всички да са здрави, бели и червени, румени и засмени.
И Джулюница осъмна с празнична премяна. Мартенското дърво в центъра на селото беше обвито с бели и червени конци, а по клоните бяха закичени мартенички. Във фоайето на читалището експозиция разказваше за една от най-стародавните български традиции.
Празничното настроение завладя и Долна Студена. Възпитаниците на детската градина изнесоха спектакъл, посветен на Баба Марта. В центъра на селото са монтирани и двуметрови мартеници.
От ранни зори Баба Марта тръгна и по улиците в Караманово. „Старицата“ беше посрещната с много песни и стихотворения в детската градина и училището. В центъра на селото допълнително празнично настроение придаваха двуметрови Пижо и Пенда, а по клоните на едно от дърветата деца закачиха повече от 100 мартеници.
Във всички населени места на общината тържествено беше отбелязан и Денят на самодееца, който се чества също на 1 март. В деветте читалища са регистрирани близо 40 самодейни състава, певчески групи и танцови ансамбли.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.