Малцина може би знаят, че първият български комедиограф Теодосии Икономов, известен и с псевдонима Богдан, е родом от Свищов. Тук той поема първата глътка въздух през 1836 г. и пак тук свършва краткият му земен път в началото на 1871 г. И той като своя гениален съгражданин и следовник Алеко умира млад, ненавършил 34 години.
Теодосий Икономов получава основно образование в родния си град, а в Киев завършва гимназия и започва да следва славянска филология. Продължава следването си в Прага, а през 1861 г. помага на Г.С. Раковски при издаването на в.”Дунавски лебед”. Учител е последователно в Свищов, Браила и Болград, където около година е директор на тамошната гимназия и издава сп.“Общ труд”. Като отлично подготвен славист изнася публични лекции в тамошното централно училище, чийто тематичен обхват е епохата на цар Симеон.
Своето място в българската литература Теодосий Икономов дължи преди всичко на “Ловчанският владика или Беля за ловчанският сатахчия” – първи опит за оригинална българска комедия. От предговора към нея разбираме, че тя е написана през 1857 г., но поради липса на средства е издадена в Болград след 6 години – през 1863 г., в разгара на борбата на българския народ за църковна независимост, което определя и нейния сатиричен прицел. Написана по действителен случай, може би затова тя нашумява толкова много,а авторът й си спечелва опасни врагове, защото неговите стрели са насочени срещу нравствената поквара и неистовото българомразие на гръцкото духовенство. Преработена на съвременен книжовен език от Алексанър Гиргинов, комедията излиза в отделна книжка през 1861 г. и е представена в някои от водещите театри в страната. Независимо че комедията носи и някои неизбежни за времето си драматургични слабости, тя притежава и безспорни художествени качества – в характеристиката на героите, в представянето на комедийните ситуации.
С литературното си и обществено дело Теодосий Икономов е гордост за Свищов. Не ми е известно “Ловчанският владика” да е поставяна в родния му град /естествено, в осъвременен вариант/, но ако действително не е, това може да бъде поправено и ще бъде един достоен жест към паметта на първия български комедиограф.
Людмил СИМЕОНОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.