Художникът аниматор Леонид Шварцман – създател на едни от любимите детски филмови герои от времето на соца, Чебурашка и Крокодилът Гена, е починал на 101-годишна възраст, съобщи ТАСС, пише вестник „Сега“. Агенцията се позовава на информация от главния редактор на Съюза за анимационно кино в Русия („Союзмултфилм“) Сергей Капков.
Леонид Шварцман е роден на 30 август 1920 г. в Минск. При раждането си получава името Израил (което чак на 40-годишна възраст променя на Леонид). След като отбива военната си служба, младият Шварцман работи в ремонтно-механичен цех на ленинградски завод. По-късно е изведен от блокадата на Ленинград по време на Втората световна война в Челябинск, където става стругар в танков завод. През 1945 г. се озовава в Москва и записва ВГИК, откъдето излиза като дипломиран режисьор и художник аниматор.
Сред известните му проекти наред с филмите за Чебурашка и „Крокодилът Гена“ са рисуваната поредица „Аленото цвете“, „Златната антилопа“, „Снежната кралица“, „Коте на име Уф“, „38 папагала“, „Чичо Стьопа – милиционер“, „Ръкавичката“. Най-известният му анимационен герой си остава Чебурашка, детайлите за чийто образ именно Шварцман разработва.
През годините на своето творчество Леонид Шварцман е участвал в създаването на повече от 60 анимационни филма, много от които са включени в златния фонд на руската анимация.
Шварцман е известен и като илюстратор на детски книги и класически произведения. Той е лауреат на множество награди, сред които „Холивуд за деца“ и „За принос в професията“ на Открития руски фестивал на анимационния филм в Суздал. Бил е член на Академията за кинематографични изкуства „Ника“ и на Международната асоциация за анимационни филми, както и почетен директор на Московския музей на анимацията.
През януари на 92 години си отиде от света и друг режисьор и художник аниматор, участвал в създаването на Чебурашка – Майа Бузинова, смятана за „незаменим човек в историята на съветското кино“. Тя е работила също и в „Ръкавичката“, „Златното момче“, „Ох Боли и Бармалей“ и още рисувани детски класики.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.