От „Продължаваме промяната“ тръгват с амбиция за първо място на предстоящите избори. Това заяви в студиото на „Още от деня“ по БНТ съпредседателят на ПП и бивш финансов министър Асен Василев. Днес партията се регистрира в ЦИК с мандатоносителите от предишните избори. Самата партия ПП ще се дорегистрира, тъй като още се чака да мине периода на обжалване по вписването и се очаква в следващите 7 дни да се добави и самата партия ПП като част от коалицията, каза Василев.
Големият въпрос дали „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще се явят заедно на изборите все още не е решен. Социологията, поръчана от ПП не дава ясен отговор. Резултатът и от двата варианта е еднакъв, посочи Василев.
„Социологията излезе към края на деня, имаме разговори с „Демократична България“ и предполагам, че до ден-два ще излезем с общо становище. В общи линии социологията показа, че нещата са на кантар – дали ще се явим заедно или поотделно, няма особено движение на гласоподаватели и резултатът в двата случая изглежда еднакъв“, каза Асен Василев.
За предишното управление Асен Василев каза, че в икономическата и финансовата политика, за който ресор е отговарял, от страна на БСП е имало искане за прогресивен данък, т.е. за увеличение на данъците. От страна на ДБ и ПП е имало желание да се запази плоския данък и той се запази.
„От страна на ДБ нямаше широка социална програма, докато при нас и при БСП имаше такава. Така че всъщност се направи една доста широка социална програма – увеличение на пенсиите, данъчни облекчения за млади семейства, безплатни детски градини, безплатни учебници до 12 клас. За тази социална програма се говори 15 г., но не се случваше, а сега се случи. Взехме от дясното плоския данък, а от лявото социалната програма и балансирахме тези различия в центъра. Ние със сигурност работехме добре и с двете формации – ДБ и БСП, нямаме проблем да работим с тях и в бъдеще“, каза Асен Василев.
Според него, има две неща, по които и трите партии са съгласни – не трябва да се променя геополитическата ориентация на страната, защото никой не иска да преживеем втори преход – още 30 години, още една Жанвиденова зима. Второто нещо, по което има фундаментално съгласие е, че България трябва да се управлява по нов начин.
„Да се махне рекета върху бизнеса, да се спрат всички поръчки с нагласени фирми, парите да отиват при хората, които реално плащат данъците, новите евросредства, които се договориха, Планът за възстановяване и устойчивост, новите европрограми да стигнат до всички фирми“, подчерта Василев.
Всички тези евросредства, които идват от сега до 2027 г. трябва да стигнат при хората и да се оправи инфраструктурата, каза още Асен Василев. Той даде пример с Хърватия какво са направили с техните евросредства в периода, който сега приключва – как изглеждат техните магистрали, мостове, фирми. и т.н. и какво се случва в България няма място за сравнение.
По отношение на газовата криза, Василев каза, че при тяхното управление нито е имало прекъсване на газоподаването и цените на природния газ са останали такива, каквито са били договорени с „Газпром“. Той беше категоричен, че не е купуван руски газ чрез посредници с 30% по-скъпо.
„Два месеца след началото на войната, от „Газпром“ едностранно спряха да изпълняват договора. Ние нито сме искали промяна на договора, нито сме спирали заявките по него, нито сме забавяли плащания. Когато един доставчик спре договора едностранно и те ще дължат неустойки, защото са спрели договора едностранно. И след като го нарушиха ние си пращахме заявките, за да може всеки ден да ни дават количествата. И когато договора приключи на 31 декември, ще можем да си подадем исковете за неустойка“, уточни Асен Василев.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.