Жан Виденов - излезе от политиката по-беден, отколкото влезе

Преглеждания: 182 #
19 Jul 2020

Няколко думи за Жан Виденов. Бил е прав. Но не и силен. Да, и аз бях тези,  които февруари 1997 бяха пред Народното събрание. Тогава не знаехме. Просто бяхме ужасени от това, което се случва с живота ни. След това разбрахме истината. Да, почтен политик. Излязъл от политиката по-беден, отколкото е влязъл. Но....има едно голямо "НО"!
Политиката е джунгла, в която се налагат и оцеляват най-силните хищници. Ако нямаш силата да отстояваш позициите си и да се справиш с враговете си, те изяждат с парцалите. Политиката е за играчи и тези, които правят играта.
Точно затова почтен човек като него не може да се върне в политиката. Той не може да направи играта така, че да смачка противниците си и да завладее джунглата.
Толкова! Иначе - чест и почитания за един свестен човек.
Елена ГУНЧЕВА

 
Актуално Свищов припомня:
Жан Василев Виденов е български политик, министър-председател на България през 1995 – 1997 г. и председател на Българската социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996 г.
Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Кризата оттогава е наречена на него „Виденова зима“.
Понастоящем е преподавател в пловдивското Европейско висше училище по икономика и мениджмънт и идеолог на младежката радикална комунистическа организация „Че Гевара“.
Жан Виденов е роден в Пловдив на 22 март 1959 г.[2] Завършва Пловдивската английска гимназия, а през 1985 г. – специалност „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт по международни отношения с арабски език (като първи чужд език). Като студент е приет за член на Българската комунистическа партия (1983). Избиран е по време на следването си във вузовския комитет и в градския комитет на ДКМС. В своя V курс е капитан на отбора на института по бридж, който печели първенството на град Москва.
От 1985 г., след дипломирането си, Виденов работи в Пловдив – в предприятието „Биотехника“ и по-късно в БССП „Автоелектроника“ (1989 – 1990).
От 1986 г. работи в апарата на Димитровския комунистически младежки съюз.[2]
В началото на 1990 г. е избран за член на Висшия партиен съвет на БСП, а през ноември същата година – за член на неговото Председателство. През 1991 г. на конгрес е избран за председател на БСП.
През есента и зимата на 1996/1997 г. страната е в състояние на хиперинфлация. Средната работна заплата главоломно пада (по-късно, през февруари 1997 г., достига 5 – 6 щатски долара), което поражда недоволство и масови протести в големите градове. На 4 ноември 1996 г. 19 членове от ръководството на БСП отправят открито писмо с искане за оставка на Жан Виденов като министър-председател.
На 21 декември 1996 г. на проведения извънреден 42-ри конгрес на БСП Виденов обявява, че подава оставката си като министър-председател на България и като председател на БСП. За председател на партията е избран Георги Първанов. Оставката на правителството е гласувана на 28 декември същата година на извънредно заседание на 37-ото Народно събрание. Опитите на БСП да състави нов кабинет срещат масови граждански протести, организирани от СДС.
След отстраняването му от ръководството на БСП Жан Виденов се оттегля от активната политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив.
Виденов дълго време бива приеман за „наивника“ в собственото си правителство, излъган от своите БСП приятели, но все пак до 2009 г. той остава в партията. През 2009 г. обявява, че е напуснал БСП поради несъгласието си с политиката на нейното ръководство и на правителството на Сергей Станишев. По същото време става известно, че под негово влияние в Пловдив се развива комунистическата младежка радикална организация „Че Гевара“, която взима дейно участие в протестите от февруари 2013

 

 

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/