Започват археологическите проучвания край Овча могила и Козловец

Преглеждания: 174 #
10 Mar 2019

Археологическият сезон започва до дни,‭ ‬съобщиха за Актуално Свищов от Националния археологически институт с музей при БАН.‭ ‬Първи на терен излизат учени от цялата страна,‭ ‬които ще бъдат ръководени от гл.‭ ‬ас.‭ ‬д-р Петя Андреева,‭ ‬от НАИМ-БАН.‭ ‬Тя ръководи екип,‭ ‬проучващ‭ ‬селище от римската епоха в българските земи‭ (‬I-III в.‭)‬.
Спасителните археологически проучвания,‭ ‬които‭ ‬стартираха през октомври‭ ‬2018‭ ‬и продължиха четири седмици,‭ ‬се възобновяват в края на март и учени от цялата страна идват отново край Овча могила и Козловец.‭ ‬Проучванията се провеждат по трасето,‭ ‬където ще минава газопровода Павликени-Свищов.‭ ‬Финансирането е осигурено от‭ „‬Булгартрансгаз‭” ‬ЕАД.
Ново тази година е,‭ ‬че сезонът ще продължи рекордните пет месеца.‭ ‬Различни обекти ще проучват четири полски екипа и четири български.‭ ‬Първи,‭ ‬в средата на май,‭ ‬проучвания започва професор Николай Овчаров на Калето.‭ ‬Останалите научни екипи са традиционни за последните сезони в изследванията на Нове.‭ ‬Екипите на‭ ‬д-р‭ ‬Анджей Биернацки и доц.‭ ‬Елена Кленина‭; ‬на проф.‭ ‬Пьотр Дичек‭; ‬проф.‭ ‬Тадеуш Сарновски‭; ‬и на д-р Агниешка Томас.‭ ‬Очаква се проучвания да извърши и доц.‭ ‬д-р Павлина Владкова.‭ ‬По традиция последна на терен работи доц.‭ ‬д-р Евгения Генчева,‭ ‬която е и организатор и ръководител на Българо-полската научна експедиция,‭ ‬която проучва Нове.‭ ‬Проучванията на римския легионен лагер и ранновизантийски град се провеждат от‭ ‬1960‭ ‬година и следващата година е юбилейна в археологическите изследвания.

Снимки архив: 1. Нове; 2 и 3. Началото на проучванията край Овча могила

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Господин Костов, долу ръце от средствата за информация! Господин Костов, дайте ми пример, в който политическо формирование да е и име на средство за информация освен Вашия сайт. Това сто и кое поред ще е първото нещо принос на нашия град, този път в света на медиите?

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В царството на птиците - Фотограф: Дамян ПЕТКОВ