Започнаха археологическите проучвания край Овча могила

#
23 Oct 2018

Спасителни археологически проучвания започнаха учени от цялата страна край Овча могила, предаде репортер на Актуално Свищов.
Проучванията се провеждат по трасето, където ще минава газопровода Павликени-Свищов, съобщи гл. ас. Петя Андреева, от Археологическия институт с музей при БАН, която ръководи един от екипите, работещ между Козловец и Овча Могила.
 Две селища от античността, селище от средновековието и погребална могила ще бъдат проучвани по трасето. Разкопките е планирано да продължат 4 месеца. Тази година ще се работи докато времето позволи - да е сухо и да няма минусови температури, коментираха археолози. Проучванията продължават и през пролетта на 2019 година.
 Финансирането за проучванията се осигурява от „Булгартрансгаз” ЕАД.

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK