За Студентския театър и неговата история

Преглеждания: 25 #
14 Apr 2019

Предстои отбелязването на 50-годишнината на Студентския театър при Студентски дом на културата в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов. Юбилейното тържество ще се проведе на 20 април т.г. Тогава днешните студенти-театрали ще представят „Какво да правим с виолончелото?” на Матей Вишниек, режисура – Сашо Петков. По повод годишнината Актуално Свищов публикува материал на доц. д-р Милка Томева, дългогодишен преподавател в Академията.
Следя с интерес проявите на студентския  театър и се радвам на успехите му. Считам обаче за необходимо да споделя някои факти от неговата история.
През 2018 година изявите на театъра преминаваха под знака на неговата 50-та годишнина, което означава, че началото е поставено през 1968 година. Аз съм свидетел на съществуването му по-рано и това ме провокира да събера писмени материали и спомени на създатели, организатори и участници в него.
Според отразеното в местните медии театралният състав съществува от 1962 година. Ето и написаното във вестник „Дунавско дело”:
-„Раздвижи се работата  и при  драматичния състав. Артистите готвят пиесата „Третата дума” от Алехандро Касона, под ръководството на Т.Кръстев и П.Илиев. С добрата си игра вече са известни Ст.Каменова, Севд. Стефанова и др.” (бр.45 от 10 ноември 1962г.).
-„Театралният колектив усилено репетира пиесата „Третата дума” от Ал.Касона. Тя ще бъде представена на 8 декември.”(бр.48 от 1 декември 1962г.).
-„В събота драмсъставът при Студентския културен клуб представи на читалищната сцена пиесата „Третата дума” от Ал.Касона. Пиесата бе поставена от студентите Т. Кръстев и Ил. Иванов, които вложиха много старание, за да оживят героите на Касона на сцената. Любителите-актьори Ив. Герганова (Марга) и Ил. Иванов (Пабло) изпъкнаха с играта си. Добре се представиха още Сп. Христов, Севд. Стефанова и др.” (бр.51 от 22 декември 1962 г.).
Театърът продължава изявите си в редица селища във Велико търновски села и Михайловградско (Монтанско), Врачанско и Ловешко. Представленията  са посрещани с голям интерес. Ето какво пише местният вестник по този повод:
-„Театралният самодеен колектив при Студентския културен клуб вече ВТОРА ГОДИНА с успех играе на сцената вълнуващата пиеса на Ал. Касона „Третата дума”, постановка на Тодор Кръстев. Тия дни студентите-самодейци заминаха на десетдневно турне…, водени от завеждащия Студентския културен клуб Тома Кръстев, самодейците ще гостуват на редица села от Михайловградски и Врачански окръг”.(ДД бр.14 от 6 април 1963г.). По-късно съставът гостува и на с.Карайсен.
-„Театралите работят върху усъвършенстването на „Тревога” от Орлин Василев. Режисьорът самодеец Тодор Кръстев до сега е поставил на студентската сцена три пиеси”. Посочва се още, че са изнесени представления в селата Черни Осъм, Врабево, Острец, Борима. Предстои още участие на фестивал, на който колективът ще се състезава със столични вузове.(ДД  м.март 1965 г.).
-„Драмсъставът изнесе с голям успех пиесата „Меч и звезди” в града и в селата на В.Търновски окръг… и в Асеновци, Александрово, Ловешко и др.”.(ДД бр.48 от 4 декември 1965 г.).
Свързах се и с Тодор Кръстев, който беше неизменният ръководител на Студентския театър от 1962 до 1966 година, и  съпругата му Севдалина, която играе предимно главните роли. Те бяха така любезни да споделят преживяванията си от началните години от създаването на театъра. Нещо повече, според тях преди 1962 година Тодор Кръстев е главен изпълнител в пиесата „Орфей слиза в ада” от Тенеси Уйлямс, а също така и преди това е играл в друга пиеса, заедно с покойния Милчо Найденов. Последната постановка, в която са участвали е „Барабанчица” на Афанасий Салински и с нея са се явили на фестивал на студентските театри в София и им е присъдено четвърто място.
За съществуването на Студентския театър потвърди и Цветан Вътков, на когото е възложено организирането на изявите му. Според неговите спомени съставът е представил през 1962 година пиесата „Третата дума” в селата Лехчево, Бели брод, Громшин и Кобиляк(Монтанско), Букьовци, Хайредин(Врачанско).
Изявите на театъра са прекъснати от 1967 до 1968 година след дипломирането на Тодор Кръстев.
Гореизложените факти говорят, че Студентският театър е създаден през 1961 или 1962 година. Това означава, че през 2018 година се отбелязват 50 години от възстановяването и 56 или 57 години от създаването му.
Считам, че беше необходимо да се напомнят тези факти по две причини. Едната е в името на историческата истина. И втората, според мен по-важна, е да се отдаде заслуженото признание на тези, които с ентусиазма, таланта и  безкористния си труд, поставиха началото на едно дело, което продължава да съществува вече близо 60 години.
Освен това ще предоставя събраните от мен материали на музея на Стопанска Академия. Един ден, когато някой реши да допише историята на Академията, нека отрази и това, че се развиваше богата художествена самодейност под формите на академичен хор, танцова трупа, естрадно-сатиричен състав, студентски оркестър, битова група, джазов състав, които участваха в местни, общински, окръжни и зонови фестивали.
Милка ТОМЕВА

Актуално Свищов припомня: Студентският театър при Студентски дом на културата в Стопанска академия възстанови дейността си след 5-годишно прекъсване и още при първото си участие завоюва награда, това стана известно преди година /5 април 2018 г./. Новият театрален състав започна да се сформира по идея на третокурсника от специалност „Счетоводство и контрол” – Добрин Тодоров. Той успява да зарази със своя ентусиазъм още няколко студенти от различни курсове и специалности, които имат опит или афинитет към любителското театрално изкуство. „Лов на плъхове” е първата постановка, с която започват репетициите на младите театрали. В спектакъла Добрин си партнира с първокурсничката от неговата специалност – Галина Лазарова.
 Добрин е от Смолян, където се е занимавал две години с това изкуство в театрална школа към Родопски драматичен театър, а в Свищов вече трета година играе в читалищния театър. Галина е от Монтана и е била три години в театралната школа към местния драматичен театър. За подготовката на младите театрали безвъзмездно помага д-р изк. Сашо Петков от Пловдив, като провежда онлайн репетиции със свищовските студенти.
В пиесата на Петер Турини „Лов на плъхове” героите нямат имена – Добрин е в ролята на ТОЙ, а Галина е ТЯ. На сцената на националния фестивал двамата студенти представиха една игра на чувствата, желанията и отношението на младите хора към консуматорското общество, което ТЕ наричат „плъховско”. Журито на фестивала присъди на Добрин трета награда за главна мъжка роля.
 През годините в съставите му са участвали десетки поколения студенти от различни краища на България. Над 20 години Студентският театър в Свищов е оглавявал първенството във всички национални и международни студентски театрални фестивали и има завоювани призови места в Унгария, Белгия, Германия, Мароко, Франция и др.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!