За 1000 лева висшисти работят като роби по 15 часа на Черноморието

Преглеждания: 13 #
02 Sep 2018

Борбата за оцеляване принуждава млади и образовани хора от малките градове, да търсят препитание по всевъзможен начин. Един от тях е сезонната работа през лятото по нашето Черноморие. Висшисти, доктори на науката и студенти представляват 80 – 90% от временния персонал в хотели, барове и други места за отдих през горещите месеци…
„ЗАПОЧНАХ РАБОТА ТУК, ЗАЩОТО ОТ БЛИЗО ПОЛОВИН ГОДИНА БЯХ НА БОРСАТА. Търсех работа чрез обяви от вестници и интернет и все не намирах. Накрая чрез роднини започнах в заведение в Приморско. Уговорката бе да работя като помощник-готвач”, разказва историята си 38-годишната Дима Георгиева. Тя е от Свищов, филолог-учител по образование, майка на две деца, които отглежда сама.
Жената заминава за родното Черноморие, след като бъдещият работодател й обещава розови условия – безплатни квартира и храна, 1100-1200 лева месечна заплата, почивен ден и т.н.
Безплатната квартира се оказва етаж от строяща се в момента къща, която собствениците отдават под наем за персонал. Дима е принудена да дели стаята с още две жени. Обща е банята и тоалетната на етажа, а стаите са четири и сутрин и вечер 12 души чинно се нареждат за осигуряване на личната си хигиена.
„ПРЕГЛЪТНАХ ВСИЧКИ ТЕЗИ БИТОВИЗМИ, ВЯРВАЙКИ ЧЕ НАЙ-НАКРАЯ НЕЩАТА ЩЕ СЕ ПОДРЕДЯТ И ЗА МЕН. В кухнята като помощник-готвач обаче работих точно два дни. Оказа се, че собствениците не могат да наемат на работа миячки и ми отредиха да върша това. Така по договор работя в кухнята, но фактически всеки ден от десет сутринта до десет вечерта мия всички прибори на кухнята, бара и ресторанта”, споделя патилата си свищовлийката.
„ОБЩИЯТ КАПАЦИТЕТ НА ЗАВЕДЕНИЕТО, В КОЕТО РАБОТЯ, Е ОКОЛО 700 ДУШИ. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКВО КОЛИЧЕСТВО ПРИБОРИ ЗА МИЕНЕ ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ МОИТЕ РЪЦЕ. Отделно през мен минават и всички тигани и тенджери, които се използват в кухнята за приготвянето на всяко ястие”, продължава историята си Дима.
Работа започва още в края на юни, когато реално сезонът не е започнал и натоварването е било минимално. Първото разочарование за нея е парите, които й изплащат. Вместо обещаните хиляда и нещо жената получава 900 лева. Оказва се, че заплатата й е по-ниска, защото е миячка.
Мит се оказва и обещаният почивен ден. Всъщност работното време на всички в кухнята започва преди десет сутринта и завършва около 23 часа. Петък, събота и неделя кухнята отваря врати в осем и работещите в нея си тръгват малко преди полунощ. „В крайна сметка, като разделя времето, което работя, се оказва, че заплащането е минималната работна заплата. Храним се на крак в миговете, когато стихне потокът от поръчки”, разказва още жената. С горчива усмивка споделя, че за времето, в което е на морето, е пазарувала един-единствен път. Това е и единственият й стимул да продължи до края на сезона и да се прибере със спестеното.
ПОДОБНА Е ИСТОРИЯТА НА МНОГО ОТ ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ ПО РОДНОТО НИ ЧЕРНОМОРИЕ. Сервитьорите и барманите са млади момичета и момчета, студенти, които приемат лошите условия единствено с утехата да заделят спечеленото и да си подпомогнат следването. В кухнята колеги на Дима са млада учителка, която съзнателно избира да работи през отпуската, а с парите да покрие сметки по кредити. Мъжете от заведението пък започнали работа още в края на май като общи работници в строителството. Просто собствениците си направили сметка да не плащат на строители, където най-ниската надница е 50 лева. Така бъдещите сервитьори, бармани и готвачи построяват за броени дни заведението, което затваря след броени дни.
 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK