Явор Божанков води БСП-листата в областта, Лечева отказа да става депутат

#
25 May 2021 229

Лидерът на БСП-Варна Борислав Гуцанов и острието на партията по енергийните теми Таско Ерменков са големите губещи при пренареждането на червените листи спрямо 4 април, пише вестник "Сега". Новите водачи станаха ясни днес следобед, след като пленумът ги одобри. Всъщност соцръководството сменя водачите на листите в 11 от общо 31 избирателни района за извънредния вот на 11 юли.

Гуцанов губи първото място във Варна, Ерменков - в Разград, а недоволен може да е и Георги Гьоков, който "сдава" водаческото място в Стара Загора. 

Нинова ще води във Варна и София, а вместо нея в Пловдив - град - проф. Иво Христов. Реално той се завръща на позицията, която заемаше и на вота през 2017 г. Ерменков пък, срещу когото имаше доста възражения от социалистите в Разград, е заменен от местната общинска съветничка Елка Неделчева. Гьоков губи мястото си в Стара Загора заради новия коалиционен партньор Георги Кадиев. В Хасково пък ще води Владимир Маринов от АБВ.

Велизар Енчев измества Петя Михалевска от родния й Кърджали. Младата дама обаче пратена в Смолян. Александър Симов, който водеше в Смолян, този път ще оглави червената дружина във Враца. Нови водачи са още Димитър Данчев и Бойко Клечков, съответно в Добрич и Кюстендил. Драгомир Стойнев ще води в Пазарджик. 

Непроменени остават водачите в Благоевград (проф. Георги Михайлов), Бургас (Петър Кънев), Велико Търново (Явор Божанков), Видин (Филип Попов), Габрово (Крум Дончев), Ловеч (Ирена Анастасова), Монтана (Атанас Костадинов), Перник (Стоян Мирчев), Плевен (Румен Гечев), Пловдив-област (Манол Генов), Русе (Крум Зарков), Силистра (Вяра Емилова), Сливен (Атанас Зафиров), София 23 МИР (Христо Проданов), София 24 МИР (Георги Свиленски), София 25 МИР (Корнелия Нинова), София-област (Иван Ченчев), Търговище (Кольо Милев), Шумен (Иван Иванов) и Ямбол (Кристиан Вигенин).

ОТКАЗ

Решението за водаческите позиции предизвикаха и първите трусове в левицата. Весела Лечева, която още на предния вот бе изместена от соцръководството с Явор Божанков, обяви, че се отказва от участието си в листите. "Няма да преча на Корнелия Нинова в стратегията й за спечелване на изборите. За пореден път останаха нечути организации и личности, които са доказали лоялността си към партията, както и, че могат да извоюват първото място на избори. Благодаря от сърце на всички структури на БСП в област Велико Търново, на нашите кметове и редови социалисти. Оставам до вас, оставам вярна на БСП!", написа Лечева на страницата си във Фейсбук.

Преди изборите през април 27 местни лидери и червени кметове изпратиха писмо до соцръководството "Позитано" 20 с искане Лечева да е начело на листата, но Нинова отказа да ги послуша. Въпреки това Лечева стана депутат от Велико Търново с огромен брой преференции.

ОЩЕ РОКАДИ

Четирима от досегашните заместници на Корнелия Нинова запазват постовете си, стана ясно от предложените от Корнелия Нинова промени в Изпълнителното бюро, което подаде оставка след като БСП остана на трето място на изборите на 4 април.

Зам.-председатели на партията отново са Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Владимир Москов и Ирена Анастасова.

Извън тясното партийно ръководство остава служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който бе начело на Комисията по идейно и програмно развитие на БСП и беше с ранг на зам.-председател. След провала на изборите Янаки Стоилов и Крум Зарков бяха единствените, които поискаха оставката на Нинова. Зарков също вече не е част от тясното партийно ръководство.

От бюрото излизат още Георги Свиленски, който ръководеше предизборния щаб и беше сменен от Кристиян Вигенин, Манол Генов, Иван Иванов и Стоян Мирчев.

По-голямата част от състава на Изпълнителното бюро обаче остава същият. Вяра Емилова и Христо Проданов отново са секретари, но такъв вече е и Стефан Бурджев.

В ИБ отново са и Бриго Аспарухов, Асен Гагаузов, Катя Георгиева, Борислав Гуцанов, Трифон Панчев, Стойко Танков, Боян Иванов и Радослав Гайдарски.

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов изпрати абитуриентите от "Випуск 2021"