Военноисторически музей „Главна квартира на руската дунавска армия“ - Г. Студена

Преглеждания: 1639 #
02 Mar 2019

25 години след шипченските боеве  и Руско-турската война Стоян Заимов и неколцина български общественици решили да запазят паметта за жертвата на руските воини. Събират се пари от цялата страна, а руският император предоставя експонати от военните си складове. Дарението, пристигнало у нас с три кораба на пристанището във Варна, е разпределено между четири музея: в Плевен, Пордим, Горна Студена и Бяла, където са били щабквартирите на Руската армия.
Военният журналист Владимир Сологуб пише, че в село Горна Студена окончателно е начертана съдбата на Руско-турската война.
Село Горна Студена е избрано от руската армия заради стратегическото му положение.
Селото е било централно място за изпращане и получаване на съобщенията от и до местата, където се е водила войната. Когато Дунавската армия преминава реката при Свищов, който е първият освободен град, под ръководството на ген. Драгомиров, се разделя на 3 отряда - Източен, Западен и Южен. Южният или Предният, както се е наричал, е бил командван от ген. Гурко. Отрядът пръв пристига в Горна Студена - още на 5 юли селяните от Горна Студена посрещат Руските освободителни войски. От Горна Студена се разпределят войниците на трите фронта. Най-напред в селото се установява главната квартира на главнокомандващия Дунавската армия - Николай Николаевич, още на 9 август. На 14 август в къщата на известния търновски търговец хаджи Николи - Никола Минчев, вече се установява и императорската квартира на император Александър II. Заедно с императора в квартирата заседават главнокомандващият на Дунавската армия Николай Николаевич, военният министър Дмитрий Милютин, граф Игнатиев, главният лекар на императора проф. Боткин, началникът на гражданското управление в България княз Черкаски. В къщата заедно с императора е живял и известният военен журналист граф Сологуб, който всеки ден записва в дневника си какво се случва по всички фронтове. За да се получават известията край самата квартира е бил разположен военен телеграф. Всеки ден в квартирата са се получавали известия от местата, където се води войната. По време на най-кръвопролитните боеве при Шипка и Плевен в къщата са се обсъждали важни решаващи военни, политически и дипломатически въпроси. Най-важните съвети по време на Руско-турската война заседават именно в Горна Студена. Владимир Сологуб пише в дневника си: „В Горна Студена е нямало сражение, не се е проливала човешка кръв. От всички български села Горна Студена е селото, което ще е с най-блестящо значение в историята. Тук окончателно се начерта съдбата на войната“. Когато се водят боевете при обсадата на Плевен в Горна Студена е пристигнал ген. Тотлебен. Под неговото вещо ръководство се променя стратегията на войната. Руско-румънската армия побеждава благодарение и на ген. Тотлебен. Оттам нататък се променя и съдбата на войната.
Княз Владимир Александрович е присъствал на откриването на музея на 4 септември 1907 година. В музея са показани героичните моменти на Източния, Западния, Южния, Кавказкия фронт. Изложени са много телеграми, донесения и известия от всички фронтове. Добива се представа как са се водили военните действия. Около къщата, освен военен телеграф, е имало и военна поща. Имало е и редакция на военен вестник, който се е печатал за войниците на фронта.
На запад от музея е била разположена 67-ма Военнополева болница с множество палатки, където са се лекували ранените войници от фронтовете. Ранените при Шипка, Плевен, от Източния фронт са били докарвани в болницата. Там за тях са се грижили група лекари. Главният лекар е бил Валентин Кипарски и медицинска сестра Валентина Мяхкая. Много е важно, че болницата два пъти е била посещавана от проф. Пирогов. Той е давал указания как да се лекуват болните. Местоположението на селото е спомогнало най-тежко ранените да се изпращат да се лекуват в Русия през Свищов. За съжаление, когато проф. Пирогов е посетил болницата за втори път, е върлувала страшната болест тиф. Много от ранените войници и офицери са починали не от раните си, а от тази болест. В това число главният лекар Кипарски, медицинската сестра Мяхкая и един руски офицер. Те са погребани в църквата „Св. Димитър“ . В средната част на селото е Братската могила гробище, където са погребани над 3000 войници и офицери, загинали във войната в Плевен и Шипка. Братската могила е превърната в парк.
Църквата е била почти построена от уста Генчо от Трявна, когато главната квартира на руската армия се е настанила в Горна Студена. Докато църквата не е била действаща войниците са се молили в палатка от клони. По настояване на императора църквата е довършена. Осветена е в негово присъствие. Той е подарил сребърна икона „Св. Димитър“ и 6 камбани, които са специално поръчани в град Красноярск за Горна Студена. Камбаните даже са с надпис: „На Горна Студена за спомен от императора“. Останали са 3 камбани, другите 3 ги няма. За едната знаем, че е в църквата „Св. Троица“ в Свищов, другите 2 са изчезнали по време на снимане на филми за войната.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

60-та година Нове открива нови тайни /СНИМКИ/