Визови проблеми попречиха Виктор Шендерович да получи наградата „Алеко”

Преглеждания: 86 #
13 Jan 2019

Руски опозиционен сатирик е лауреат т.г. на конкурса за къс хумористичен разказ на името на Алеко Константинов. Председателят на журито, писателя Деян Енев не присъстваше, но членовете Галя Константинова, Людмил Симеонов, Михаил Вешим и Румен Белчев, обосноваха пред медиите своя избор.
Михаил Вешин не скри задоволството си от проявения интерес към конкурса. Най- много са участниците от Русия, Сърбия и България. Разгледани са 96 разказа на 68 писатели от 14 страни на три континента. Конкурсът е за професионални автори, които имат издадени книги. Единодушно е избран разказа на Виктор Шендерович, като най- близък до Алековата традиция. Лауреатът е автор на 27 книги, на пиеси, филмови и телевизионни сценарии, водещ на радио и телевизионни предавания. Той е с активна политическа позиция и сатирик, показващ недъзите на властта. Заради острия си език, често си докарва неприятности, включително и съдебни. Чете лекции в САЩ на студенти с руски произход. Визови проблеми възпрепятстваха лауреатът да получи лично наградата си.
Галя Константинова подчерта, че са били свободни да изберат точно такъв човек, който смело изразява позицията си. М. Вешим допълни, че свободата на словото в България не е просто химера, за разлика от някои други страни. На журналистически въпрос за ролята на конкурса в съвремието ни М.Вешим каза, че конкурсът успешно изпълнява своя принос, хуморът да остане в чист вид, като по Алеково време и да се запази формата къс хумористичен разказ. Галя Константинова коментира, че конкурсът задава изискване към обществото за нравственост, тъй като тя изчезва по „трасето” в стремежа за забогатяване. Задачата на журито е, добави още тя, да продължим да формираме вкусовете на читателите, да подбираме хубавото и да го популяризираме. „Битката е за душата на съвременния човек”, допълни с усмивка тя.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Символи на /не/кадърното управление на Генчев и Компания