Високото

Преглеждания: 176 #
23 Mar 2020

Как да живееш живота си в многото случай е личен проблем, но за нацията, като цяло - трябва да е по човешки! С този мой афоризъм искам да положа, поне за мен, едно ново начало. Аз не мога да стана доброволец, по простата причина, че съм възрастен. Но в такъв момент всеки трябва да се опита да бъде полезен. Както мнозина знаят, аз се опитвам да пиша и вече издадох няколко книги. За мен те са едно удовлетворение, но книгите са предназначени за читатели, които намаляха, което е жалко и дано да е временно. Но сега пандемията ни затвори за по- дълго в домовете ни и затова си позволявам да пусна чрез ФБ някои фейлетони и афоризми от последната ми книга с актуалното заглавие „ SOS " Пожелавам Ви приятно четене и дано четивото Ви се понрави.
С тези думи в социалната мрежа Вилдирас Енчев публикува фейлетона „Високото” от последната си книга, който Актуално Свищов публикува с любезното съгласие на автора.
Вилдирас Енчев е роден през 1941 година в село Българене. Завършил е Висше военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и задочно Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Пенсионер от 1990 година от военната промишленост като директор на завод в Лясковец. От края на 2017 година живее в Свищов, след 31 години отсъствие. Автор е на книгите: "Демирови - родът на ковачите" /2012 г./, "Свищов - минало, факти, размисли"/2017 г./.

В езикът ни се е установил като клише изразът- „Гледа от високо!“ Ако се задълбочим ще установим, че и в прекия и в преносния смисъл, това си е един феномен.
Представи си, че си в гондолата на един балон, който бавно се издига нагоре. Уж, само въздух и то не под налягане, но те изкачва във височина! С почуда установяваш, как хоризонта ти се разширява, очертанията на отделните части от панорамата под тебе издребняват, а с тях и земните проблеми. Някак ти става леко на душата и комай се превръщаш …? Хайде да не богохулстваме!
 Същото е и с кариерата на човека. В самото начало, той тръгва там нейде от множеството- малък и незабележим, постепенно се изкачва по стълбицата нагоре. Тълпата, от която е пръпнал остава все по- далеч, тези около него, все по- малко и някак- по- подбрани! Мислите на човека стават по- широкомащабни, дреболиите излизат от полезрението. То е като мечта, като нещо нереално.
 Ами, ако събитие или случайност те изстреля изведнъж на върха? То не е за коментар!. Тогава няма такава сила, която да спре издигането нагоре. То такъв вихър и възход, може и буря да предизвика!
Че, то така и Зевс се родил? Оп.па.а.а!
 Хайде да не богохулстваме! И да се приземим леко, че падането, колкото е от по- високо е по- болезнено.
 Опазил ни Господ!
Април- 2018 г.
Вилидирас ЕНЧЕВ

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Ваучери според акъла Актуалния днес Йохан фон Гьоте: "Където глупостта е образец, там разумът е безумие."

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Красотата на Рибарниците край Хаджидимитрово /ГАЛЕРИЯ/