„Винаги първи” не е просто девиз на Търговската гимназия!

Преглеждания: 11 #
09 Dec 2018

В навечерието на студентския празник, Стопанска академия „Димитър А. Ценов” стана домакин на Шесто национално ученическо състезание по „Банкиране, финансиране и бюджетиране”. Основен организатор бе катедра „Финанси и кредит“, а съорганизатор - Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността.
В надпреварата, продължила два дни, се включиха за участие 110 средношколци от 17 училища в 15 града, разделени в 28 отбора. Те бяха подкрепяни от 30 ментори – студенти от спец. „Финанси”, 23 преподаватели от катедра „Финанси и кредит” и седем докторанти-финансисти. Институционално със състезанието бяха ангажирани академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов”, Банка Пиреос България – генерален спонсор, ЗД „БулИнс” АД и пет търговски банки-партньори – Банка ДСК, УниКредит Булбанк, Общинска банка, Райфайзенбанк и Пощенска банка.
 Основна цел на състезанието бе да провокира учениците да докажат способностите си, влизайки в ролята на креативен новатор и успешен предприемач. Според поставеното задание, отборите трябваше да разработят проект на актуална бизнес идея с реализация в населеното място на тяхното училище, с времеви хоризонт от 3 до 5 години. Всеки екип трябваше да създаде бизнес проект от стартираща учебна фирма (ООД) с разполагаем собствен капитал и налични пари по сметка в размер на 100 000 лв. в търговската банка, в чието направление е служебно разпределен. Целта на всеки екип бе да представи и обоснове бизнес проект пред компетентно жури, съставено от академични преподаватели и представител на съответната търговската банка, от която стартиращата фирма търси външно финансиране. Кредитната подкрепа от търговската банка бе с максимален размер от 30 до 50% спрямо размера на собствения капитал на фирмата и по този начин, в първия етап от състезанието, всеки отбор влезе в конкуренция с останалите отбори от съответното направление, в стремежа си да получи заемно финансиране от банката-кредитор. Освен менторите, в помощ на ученическите екипи бяха и реални кредитни консултанти от съответните банки-партньори.
 В първия етап от ученическата надпревара отборите, разпределени в шест направления с имената на съответната банка, презентираха своите проекти. Всяко жури излъчи по един отбор-първенец, който да продължи през втория ден за финалния кръг.
ЕКИПЪТ НА ТЪРГОВСКАТА ГИМНАЗИЯ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ОТБОР ОТ СВИЩОВСКО УЧИЛИЩЕ И ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПРЕОДОЛЯЛ ПЪРВАТА ФАЗА!
През втория ден интелектуалната битка бе между шесте отбора – финалисти. По думите на ръководителя на катедра „Финанси и кредит”, всички те са представили качествени идеи и са демонстрирали знания и умения, които показват високата степен на подготовка, която получават от своите учители.
 В направление Банка Пиреос България победител бе отбор №14 от Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”, гр. Свищов. Идеята на младите икономисти от специалност „Икономическа информатика“ бе да развиват туризма в гр. Свищов, чрез използване на 3D принтер. С помощта на иновативната технология те предвиждаха създаване и реконструкция на старинни паметници и сгради, както и мебели, изчезнали от някои музеи, като например къщата на Алеко Константинов.
Представителните на ПДТГ спечелиха втора награда за отлична идея, която ще помогне за регионалното развитие на своя регион. По отделно всеки един от учениците бе оценен от журите в отделни разговори, като са оставили страхотни впечатления!
Нашият отбор в състав: Кристиан Иванов, Лъчезар Богомилов, Ива Кирилова и Моника Йорданова – всички те от ХII а клас, с ментор Христина Ангелова и водещ учител Цветелин Борисов завоюва награда за училището с проект „най-добра регионална идентичност” – 800 лв., осигурена от ЗД „Бул Инс” АД. Тя бе връчена от доц. д-р Стоян Проданов – изп. директор на дружеството и преподавател към катедрата-организатор на състезанието.
Теодора СПАСОВА

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK