Във време на К-19: Локдаун, заключване или затваряне?

Преглеждания: 135 #
10 Dec 2020

Едно е да кажеш "локдаун", друго е да кажеш "заключване", както едно е да кажеш "телохранител", друго е "бодигард". Но цитираният тук откъс е добър, за да се разбере смисълът на "локдаун":„Трябва незабавно да въведем локдаун" - този израз в комбинация със "за да не рухне здравната система" или "за да прекъснем веригата на заразата", се чува от месеци из Европа. Но думата "локдаун" бързо се превръща в клише, а се употребява неправилно и предизвиква спорове, понякога разгорещени, дали е подходяща.Причината е, че lockdown е достатъчно аморфен по смисъла си термин, но съдържа доза драматизъм и е удобен за употреба при обяснения от политици, медии и специалисти. Понеже е един от начините за овладяване и контрол над пандемията, понякога се бърка с "карантина", която има доста по-различен смисъл.

Буквалното значение на локдаун е "заключване" и през първата половина на 70-те години на ХХ век започва да навлиза масово, когато се говори за затворите. Той е използван за ситуация, когато затворниците са блокирани в килиите си през целия или по-голяма част от деня заради инцидент, заплашващ живота и здравето им или този на охранителите. Същото важи и за протокол за сигурност в психиатрични клиники.

• Думата идва от немската lock - катинар или някакъв друг затварящ/заключващ механизъм, както и пространството, блокирано с такъв механизъм. В съвременния английски, например, преграда в канал се нарича "лок". Още от 15-16 век се употребява в изрази, описващи да заключиш някого в помещение (to lock in) или да заключиш самото помещение/врата (to lock up). В САЩ през XIX lock-down се употребява за парче дърво за задържане заедно на трупите на сал, когато отсечена дървесина е била спускана по течението на река.

Напоследък локдаун започна често да се употребява в английския (предимно в американския му вариант) за извънредна мярка, в която временно се забранява на хората да напускат или да влизат в определен район или сграда по време на заплаха. Причината са инцидентите с масови стрелби и убийства в училища, офис сгради или църкви. В Европа започнаха да го използват при терористични нападения, заради които се нарежда на хората в района да не напускат домовете си или местата, където ги е сварила ситуацията.

В САЩ се наложи медиите да обясняват каква е разликата между локаут (lockout ) и локдаун (lockdown) в тези случаи. Първото е, когато има потенциална или реална заплаха извън сградата и не се позволява никой да влиза или излиза от нея, но вътре дейността си продължава нормално или почти нормално. Второто е, когато такава заплаха има вътре в сградата (или ясно е насочена срещу нея) и на хората вътре се нарежда да се заключат в помещенията и да стоят далеч от врати и прозорци, докато премине външната опасност или полицията претърси цялата сграда.

Когато се използва "локдаун" за здравна криза, смисълът е сходен, но е важно да се уточни, че има различни степени на подобно затваряне, докато в описаните ситуации със заплаха за живота не се прави компромис - блокирането е пълно и безапелационно.

• Разликата с "карантина" е, че този термин прави разлика при отделянето и ограничаване движението на хора, които не са болни, но би могло да са имали контакт със заразно заболяване на други и се наблюдава при изолирането им дали ще се разболеят. В този смисъл карантината при пандемията е само част от "локдаун".

Юлия НИКОЛОВА

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов в снимки