Във Великотърновско БСП заложи на леви без партиен билет и успя

#
07 Apr 2021 358

Абсурно, може би, на фона на националния срив на БСП на отминалите в неделя избори, но моделът “Велико Търново” се оказа успешен за столетницата. В една област, доминирана от ГЕРБ, както в администрацията, така и в бизнеса - социалистите са втора политическа сила на по-малко от 2000 гласа след управляващите. Нещо повече: в Търново е вторият в процентно съотношение резултат на БСП в страната. Само в Ямбол БСП е получила по-голям процент от гласовете, а едва в 3 от всички МИР в страната БСП постигна резултат от над 20%.

Тези цифри правят модела “Търново” успешен за БСП. Този модел има две характерни черти: преобладаващ брой млади хора (средната възраст в листата беше под 42 г.) и силно присъствие на така наречената “гражданска квота” от 5-ма непартийни кандидати, в това число и водачът на листата Явор Божанков. От една страна лявата идея не е чужда на младите хора и явно столетницата в областта успешно се постара да “зарази” с нея максимално голяма периферия от избиратели.

Представителите на гражданската квота се справиха повече от успешно: 5-мата непартийни кандидати в листата са събрали общо 6967 преференции. Тук не са включени гласовете без преференция, които по закон се добавят към резултата на водача. В същото време 11-те партийни кандидати имат общо 6393 преференции. Средно по 1393 на човек за гражданската квота срещу 426 преференции средно за партийните кандидати. Може да се обобщи, че гражданската квота даде на листата в Търново това, което не достигаше в партийните номинации: 1. Млади хора 2. Успели предприемачи 3. Юристи, каквито позорно не достигат в законодателния орган на България. 4. Хора с идеи и конкретни каузи за работата си в Народното събрание. “...образованите младежи под 25-годишна възраст са едно цяло ново ляво поколение. Никой от БСП не се оказа способен да говори с него. Но то продължава да е тук и да търси своето представителство”, писа десният анализатор Евгений Дайнов в “Дойче веле” след изборите. На БСП й трябват “преводачи”, за да говори с тези млади хора. Първите бяха тествани във Великотърновския многомандатен избирателен район на вота миналата неделя.

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ремонтите на Хазарта и Шайката!