Варен петел и баница с късмети – празничната трапеза в Стежерово

Преглеждания: 151 #
31 Dec 2020

За Новогодишните празници информира Люба Лазарова Ганева на 62 години – от фонда на Исторически музей – Свищов. Актуално Свищов публикува за първи път и картички за Нова година, пазени във фонда на ИМ – Свищов.

Новогодишните празници в Стежерово са започвали от 14 януари – Васильовден и продължавали два дена. Трапезата се състояла от: варен петел, две пити, свински мръвки и баница с късмети. Късметите са били дрянови или черничеви пръчици. Една пъпка означава, къщата, две разклонения овцете, без пъпка магарето, с две разклонения и две пъпки отгоре кокошки и парата.

Стопанката и момите слагали новогодишната трапеза. Щом се свечери всички сядали на трапезата, а стопанинът взимал питата и казвал: „Разчупвам тази пита за да има в нашата къща здраве и веселие, а по нивите плодородие“. След това всички сядали и пирували до среднощ, след това вдигали чаши с вино, а най-малките с компот, за да си честитят Новата година и да си пожелаят здраве, радост и веселие. Отново сядат на масата и започват да обсъждат плана за годината и късметите от баницата.

Рано на другата сутрин стопанинът и най-малкият другата пита, слагат я на ралото и започват да обикалят три пъти – за да бъде реколтата богата. Също на другия ден около 9 часа идват сурвакарите, те започват да сурвакат от най-възрастния до най-малкия. Добитъка не се сурвака. Стопанката раздавала на сурвакарите ястия, пешкири или пари. Трапезата не се раздигала през нощта, защото ще се случи нещастие на някой от семейството.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов в снимки