В Търговската представиха пощенски плик, посветен на 200-годишнината на Дарителя Димитър Хадживасилев

Преглеждания: 317 #
08 Jan 2020

На 7 януари се навършиха 136 години от смъртта на Дарителя Димитър Хадживасилев, съобщи за Актуално Свищов Румяна Иванова, директор на Първото българско професионално училище, което е открито преди 135 години. Димитър Хадживасилев умира на 7 януари 1884 година в Букурещ, но неговото благородно и родолюбиво дело продължава да блести вече 135 години!
В памет на Дарителя и за популяризиране на делото му  бе пуснат в употреба илюстрован пощенски плик на тема „200 години от раждането на българския предприемач и меценат Димитър Хадживасилев”  със Заповед №РД – 08 – 501/09.09.2014 година  на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
На гроба на Димитър Хадживасилев в гробището Белу, град Букурещ всяка година представители на училищната общност поднасят цветя в знак на признателност. Неговият завет да работим „за благото и величието на България”  е наша пътеводна светлина.
"Да се открие в Свищов, гдето са се родили родителите ми, едно реално училище или класическа гимназия, в което да се преподава и политическа икономия". Това е волята на дарението на Димитър Хадживасилев, реализирана в създаването на нашата любима Търговска гимназия, коментира още Румяна Иванов.

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Където има мислещи държавници, има адекватни мерки! При нас всеки селски кмет се изживява като пазвантин и забранява на хората по часове да излизат...

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Снегът пак изненада експертите на "Цанко Церовски" 2 /СНИМКИ/