В Търговската избират ученически омбудсман с електронно гласуване!

Преглеждания: 19 #
15 Oct 2018

В Търговската гимназия ще се проведат избори за ученически омбудсман, съобщи за Актуално Свищов Румяна Иванова, директор на Първото професионално училище в България.
Омбудсманът е официален ученически представител с независима публична дейност, подчинена единствено на Правилника на училището и законовите разпоредби, коментира Румяна Иванова. Тя допълни, че ученическият обществен представител се застъпва със средствата, позволени от неговия статут, когато с действие или бездействие, по някакъв начин са нарушени права на ученици в училището. Педагогическият съвет и ръководството на ПДТГ „Димитър Хадживасилев” са длъжни да предоставят информация на омбудсмана във връзка с жалби, подадени към него, уточни училищният директор.
Изборите тази година ще се проведат на 22 октомври, съобщи Теодора Спасова - учител-координатор ученическо самоуправление в Търговската гимназия. „За първи път изборите ще се проведат чрез електронно гласуване. Взети са всички мерки да няма дублиране на вота на учениците”, уточни преподавателят, който преподава по информационни технологии. Гласуването ще се извършва чрез телефоните на учениците, а за тези без телефон на 22 октомври, ще се даде възможност да гласуват чрез бюлетина, уточни Теодора Спасова.
Четирима са кандидатите за ученически омбудсман в Търговската гимназия. Двама от тях са от 10 клас и двама от 11, три момичета и едно момче. В сряда, 17 октомври те ще имат възможност да представят своите идеи пред съучениците си.
Организацията на изборите се осъществява от Теодора Спасова и главният учител Альоша Кушлов, ръководител на клуб „Дебати” в училището.
Актуално Свищов припомня: Професионална държавна търговска гимназия „Д. Хадживасилев“ – Свищов е едно от трите училища на територията на страната, което има свой собствен омбудсман. Изборът на тази длъжност е чест. Тя се заема от високоморална личност,  подкрепена от ученическата общност в ПДТГ.
Докато в Търговската давата пример и на национално ниво, въвеждайки електронното гласуване, местния парламент на града на 100-те първи неща живее в 19 век! Местните нотабили в настоящия мандат нямат и едно заседание с електронно гласуване. Системата бе дарена преди доста години от Пламен Минев, първи председател на ОбС-Свищов след промените. Официалното обяснение е, че системата е амортизирана и са нужни много средства за нейния ремонт. Изводите са за читателя...

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/