В Свищов срещнах хора, които подкрепят футбола и работят за развитието на Академик

#
21 Jul 2021 169

Алваро Монтиел Нова е на 23 години, от Севиля – Испания. Засега е последното попълнение в треньорския екип, който създаде в последните три месеца Росен Илков, директор на ДЮШ Академик, пише Академик Свищов. Младият специалист е завършил Университета в родния си град, специалност Спортни науки. Правоспособен физически и кондиционен треньор. Успешно е завършил и курс на УЕФА и притежава „Б” и „А” лиценз за треньорска правоспособност. Целта му е да бъде професионален кондиционен треньор и мисли, че престоя му в Свищов е стъпка в изпълнението на тази цел.

-  Алваро, каква е причината да избереш Свищов пред Севиля?

- Избрах Свищов, защото тук се реализира проект, гледащ в бъдещето. Тук мога да подобря езика си, както и уменията си като кондиционен треньор. Другата причина е доверието, което клуба има в мен, поканвайки ме тук. Това са мотивите ми да дойда. Избрах България и Свищов за да се откъсна от познатата си среда в Испания. Тук се чувствам изключително добре, срещнах много нови приятели – Христо Цветанов, Росен Илкков, Виктор Владимиров и Георги Йорданов. Това е моето семейство тук, в Свищов. Чувствам се много комфортно и искам да остана колкото се може по-дълго време.

- Мнението ти за футбола тук в Свищов?

- Може да се подобрява много, защото тук има много добри футболисти. Чрез опита на Росен и моя опит, може да допринесем за подобряване играта на футболистите, визията на футбола като цяло.

- Какви са ти впечатленията от Свищов, където си вече четвърта седмица?

- Много красив град с изключително сърдечни хора. Градът е малък, но много приятен и гостоприемен. Вече се чувствам част от него, въпреки малкото време. Тук срещнах хора, които подкрепят футбола и проекта, който искаме да реализираме за развитието на ДЮШ Академик и ОФК Академик.

- Какви са ти конкретните задължения в Школата и Клуба?

- Имам различни задачи в клуба. Една от основните е работа за подобряване физическото състояние на първия отбор, така и на отборите от Школата. Друга основна задача е да помогна на Христо Цветанов и Росен Илков в проекта, който реализират от началото на годината. Желая да приложа тук на практика испанската методология, която владея и испанското виждане за футбола и играта на зеления терен. Прилагайки различните методи на работа може да се създаде нова система. Основата цел на тази система е да могат футболистите, да покажат пълния си потенциал. Тук се работи по Корвър системата, която набляга на индивидуалните качества на футболиста. В Испания се прилага системата на интегрираните тренировки. Поставяме си задача да създадем микс от двете и да придадем една по-модерна визия на тренировъчния процес. Да избягаме от сухите тренировки, наблягайки на различни елементи - сила, кондиция, издръжливост или нещо друго.

Всички треньори в Школата имат доверие на Росен Илков. Така в съвместната работа на всички ще се помогне на футболистите от всички възрасти да израстнат в спортно отношение и подобрят качествата си на терена.

Росен Илков: Най-важното е, че в тези изключително кратки срокове успяхме да изградим един изключителен треньорски екип. Много хора не вярваха в тези млади момчета – Топчо, Жоро, сега към епика се опитваме да привлечем още млади момчета. Положителното е, че изключително бързо се учи това нещо и че има екип, който работи, който си помага и който има една цел пред себе си – да развива децата. За щастие Алваро се включва изключително успешно в общата картина. Това е, което мен най-много ме радва. Идвайки тук преди три месеца първото нещо, което ми направи впечатление – шест отбора, шест възрасти, шест треньора – все едно, че са шест различни клуба. Нищо общо помежду си, никаква комуникация помежду си. В момента нещата стоят по съвсем различен начин – влиза се във всички възрасти, комуникира се с всички деца. За мен това е радостното, това е едно добро начало.

- Къде се виждаш след пет години, Алваро?

- Не знам. Обичам да живея за момента и да уча колкото е възможно повече. Желая след пет години да работя за някой елитен футболен отбор. Защо не да остана и в Академик, който има потенциала след пет години да влезе и играе успешно в „А” група. А като цяло, искам да работя в сферата на футбола и да се издигна възможно най-много.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

На плаж в Свищов и... Никопол /СНИМКИ/