В СУ „Николай Катранов“ гостува учен от ЦЕРН

#
08 Jun 2019

В СУ „Николай Катранов“ се проведе среща с учен от ЦЕРН, Швейцария, съобщи за Актуално Свищов Христина Борисова, заместник-директор на гимназията. Гост в училището бе свищовлийката гл. ас. Румяна Хаджийска от Института за ядрени изследвания и ядрена енергия в БАН, която е част от екипа български учени в ЦЕРН, експеримент CMS.

На срещата присъстваха ученици от VII В клас и VI В клас – клуб по интереси „Забавна астрономия“. Срещата бе проведена по инициатива на ст. учител по физика и астрономия Елена Илиева и ст. учител по информатика и ИТ Йорданка Илиева. През 2015 г. те бяха на обучителен курс в ЦЕРН.

На срещата присъстваха Соня Зхариева – бивш класен ръководител и учител по физика на Хаджийска и Христина Борисова  - заместник-директор. Учениците имаха възможност за един час да се запознаят с мисията на ЦЕРН, експеримента CMS, работата на българските учени и приложението на новите технологии във всички сфери на живота.

Срещата приключи с уговорката Румяна Хаджийска отново да гостува в училището и да се срещне с други наши ученици.

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK