В родната къща на Васил Станкович е подписан Свищовският мирен договор

#
25 Mar 2021 361

Сравнително малко свищовлии познават името на Васил Станкович – един голям родолюбец и възрожденски просветител. Той е роден около 1775 г.-82 г. в Свищов. В родната му къща е подписан Свищовският мирен договор в 1791 г. Предполага се, че е учил в Бейската академия в Букурещ. След опожаряването на Свищов в 1810 г. се заселва в Букурещ.

Предприемчив производител и търговец на кожухарски изделия, той става съдружник в международни търговски сделки със съгражданина си Филип Сакелариевич, търговец във Виена. В началото на 40-те години на 19 в. предава предприятието на сина си и се отдава на писателска дейност.

Васил Станкович е автор на т.н. “Свищовска преправка” (1842 г.) на “История славянобългарска” от Паисий Хилендарски и на историята на йеросхимонах Спиридон. В компилацията той изпуска религиозните отклонения, подсилва патриотичния призив за родно училище и опознаване на българската история и език. В 1845 г. по молба на сина си Станкович превежда от румънски “Покрестението на едного свещеника Исидин” – откъси от романа на Е. Д Дж. Булвър-Литън “Последните дни на Помпей”, излязъл на английски в 1834, от чийто превод румънският писател Йон Елиаде Ръдулеску превежда и адаптира няколко глави.

Синът на В. Станкович – Димитър х. Василев преиздава през 1875 г. книгата, изпраща я даром на учениците от всички български земи, за да видят “как са писали и с какъв език са си служили техните прадеди... в началото на Българското Възраждане”.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В света на птиците, снимки на Дамян ПЕТКОВ