В мрежата търсят достойният кмет на Свищов

Преглеждания: 193 #
17 Nov 2018

Интересна дискусия се оформи последните два дни в социалната мрежа. Вече в нея има над 40 коментара и отговори на тях. Дискусията бе провокирана от Юлиян Спиров, който в групата СвищовциТЕ попита: „Кой бивш Кмет на Свищов бихте посочили като пример за добър държавник и местен управленец”. В началото дискусията започна със залитвания за последните 30-на години на Свищов. Последва призив за смислени и коректни предложения, които да са и с мисъл за просперитет и развитието на града във времето, което промени дискусията.
Предложението ни е за Богдан Пенев, който за нас е пример за добър държавник и местен управленец.
Актуално Свищов припомня:
  БОГДАН САВОВ ПЕНЕВ ‭(‬1892‭ ‬-‭ ‬1967‭) Е ‬КМЕТ НА‭  ‬ГРАД СВИЩОВ ‭(‬3‭ ‬юли‭ ‬1934‭ – ‬30‭ ‬декември‭ ‬1943‭). ‬Роден е на‭ ‬11‭ ‬април‭ ‬1892‭ ‬год.‭ ‬в Свищов.‭ ‬Син е на Сава Пенев‭ ‬от Велико Търново,‭ ‬един от малкото оцелели Ботеви четници,‭ ‬който се заселва в Свищов.‭ ‬Завършва Висшето военно училище в София.‭ ‬Взема участие в Балканската,‭ ‬Междусъюзническата и Първата световна война като командир на картечната рота от‭ ‬33-и Свищовски полк.‭ ‬След войните е майор‭ ‬от запаса.‭ ‬Преди назначаването‭  ‬му за кмет е търговец.‭ ‬Не членува в политическа партия.‭ ‬Женен е за Надежда Халачева.‭ ‬Имат две деца‭ –  ‬Иван‭ ‬и Анастасия.
 ‭Богдан Пенев развива активна дейност като направата на улици, обществени градини, говежди пазар, панаир, устройването на  две земеделско-стопански и животновъдни изложби през 1935 и 1942г. На 7 октомври 1934г. в тържествена атмосфера,  Богдан Пенев открива Паметника на свободата, посветен на свищовските борци за свободата на България. Той е председател на организационният комитет за изграждането на паметника.
‭През 1937г. по лична инициатива на кмета, общината се сдобива със здравен дом. През 1937-1938г. се изгражда сградата на смесената гимназия в града. Като кмет на гр. Свищов е награден от Борис III през 1937 год. с орден ,,Св. Александър“ – грамота   3134 от 24.09.1937 год.
‭По време на кметуването на  Богдан Пенев се открива Висшето търговско училище ,,Димитър А. Ценов“ на 8 ноември 1936г. , а сградата на Висшето училище е построена през 1939г..
‭През 1937-1938г.  в Свищов е построена модерна експортна кланица. На Богдан Пенев е изказана благодарност и похвала със заповед от 28.09.1937г. от министъра на Земеделието и държавните имоти за проявена дейност при изграждане общинската ветеринарна служба и особено за проявена инициатива в строежа на кланицата. Получава  похвала със заповед от 8 май 1939г. на министъра на търговията, промишлеността и труда за добрата общинска организация при износ на заклани свине през 1938г..
‭ През 1942г. е напълно завършено водоснабдяването на града, започнато през 1939г.. Изградени са жилище и съоръжения за пожарната команда през 1939 и 1940 година.
‭ По време на Втората световна война, ‬през април‭ ‬1941г.‭ ‬Югославия е разгромена от германските войски.‭ ‬България като съюзник на Германия,‭ ‬установява българска администрация във Вардарска Македония.‭ ‬Богдан Пенев е командирован в Македония като кмет на гр.‭ ‬Битоля през‭ ‬1941г..‭ ‬След завръщането му в Свищов,‭ ‬през‭ ‬1942г.,‭ ‬е завършена електропомпената централа за водоснабдяването и е построен общинският обор.
Починал ‬1967‭ ‬година в Свищов. /Биографични данни от Анатолия ТОДОРОВА - ИМ-Свищов/

 

 

 

 

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

пред Извикано

Господин Костов, долу ръце от средствата за информация! Господин Костов, дайте ми пример, в който политическо формирование да е и име на средство за информация освен Вашия сайт. Това сто и кое поред ще е първото нещо принос на нашия град, този път в света на медиите?

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

В царството на птиците - Фотограф: Дамян ПЕТКОВ