В Академията наградиха отличници и изявени студенти по повод 8 декември

Преглеждания: 12 #
07 Dec 2018

С тържествена церемония в Стопанска академия бе честван празникът на българските студенти – 8 декември, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. В аулата на свищовското висше училище академичната общност посрещна с аплодисменти и фанфарни сигнали ректора и придружаващите го официални лица – Емил Караниколов – министър на икономиката, Генчо Генчев – кмет на община Свищов, Никита Йорданов – председател на Студентски съвет, зам.-ректорите, деканите, председателя и зам.-председателя на Общото събрание на Стопанска академия. Празника на свищовските студенти уважиха също председателят на Общински съвет Свищов, зам.-кметове и представители на общинска администрация, директори и ръководители на финансови институции, бивши възпитаници и преподаватели на свищовската Алма матер.

Тържествената церемония, посветена на Студентския празник – 8 декември, откри ректорът – доц. д-р Иван Марчевски с поздравително слово към академичната общност. Той припомни, че свищовското висше училище (създадено през 1936 г.) е едно от първите в България, в които се чества този празник – още от 1937 г. По думите на доц. Марчевски, аулата на Стопанска академия винаги е събирала на този празник едни от най-добрите български студенти. „Използвайте времето си в Стопанска академия, създавайте приятелства, учете, забавлявайте се, създавайте си позитивни спомени за това уникално място и време от Вашия живот”, каза ректорът в обръщението си към студентите. Той им пожела незабравим „празник на младостта, на дръзновението, на хората с голяма амбиция, които са оптимистичното бъдеще на България”.

Благопожелания към студентите за здраве, успехи и весел празник поднесоха председателят на Студентския съвет – Никита Йорданов и официалните гости. Министърът на икономиката – Емил Караниколов, сподели радостта си от факта, че именно в навечерието на най-вълнуващия празник за всички студенти е гост в Стопанска академия. С пожелание за креативност и успешна професионална реализация, той увери свищовските студенти, че именно икономистите са хората, които при възникване на проблем, намират и вземат решенията. Ректорът удостои министър Караниколов с почетния знак на Стопанска академия. Кметът на Свищов – Генчо Генчев, също поздрави студенти и по традиция им връчи символичния ключ на града, като изрази увереност в отговорността на младите хора, а председателят на Студентски съвет обеща да оправдаят гласуваното им доверие. Сред гостите на тържественото честване бе Нгуен Ван Чъ, от Виетнам – възпитаник на Стопанска академия, завършил спец. „Обработка и проектиране на икономическата информация” през 1984 г. Собственик на бизнес с офиси във Виетнам и Сингапур, той за първи път се завърна в родната Алма матер. В приветствието си към настоящите студенти Нгуен Ван Чъ сподели, че през 1980 г. именно на този празник и в същата аула е бил награден за постигнати успехи.

Основен акцент в честването на 8 декември по традиция бе обявяване и връчване на ежегодните студентски стипендии и парични награди за отличен успех, активна студентска дейност и високи спортни постижения. За отличен успех през годините на следване бяха наградени 16 студенти от 3 и 4 курс в различните специалности. За постижения в областта на науката бе наградена Петя Маркова – 3 к., спец. „Финанси”, а за завоювани престижни награди от театрални фестивали бе отличен Добрин Тодоров – 4 к., спец. „Счетоводство и контрол”. Награда за високи спортни постижения получи Едмон Белчев – 2 к., спец. „Бизнес информатика”, а студентският отбор по футбол бе отличен за постигнатите резултати в Националния университетски шампионат.

Освен от академичното ръководство и Студентски съвет, бяха връчени и стипендии, учредени за свищовски студенти-отличници от различни институции и организации. Ежегодната награда на Общински съвет – Свищов, учредена на името на Григор Начович (пръв министър на финансите след Освобождението) за студент от Стопанска академия, завършил с отличие 3 курс, спец. „Финанси” или спец. „Стопански и финансов контрол”, тази година бе присъдена на две четвъртокурснички. Председателят на ОбС – д-р Кристиян Кирилов, връчи наградите на Ивана Димова – спец. СФК и Север Баръш – спец. „Финанси”.

Иван Иванов, член на УС на „Булстрад Виена Иншурънс Груп” обяви номинираните студенти и връчи четири награди по ежегодната стипендиантска програма на компанията. Еднократна стипендия на името на „Румен Янчев” получи Георги Благоев – 3 к., спец. „Застраховане и социално дело”. Стипендии „Булстрад млад лидер” получиха Ванина Копчева – 2 к. спец. „Финанси”, Ивелина Димчева – 3 к. спец. „Финанси” и Памела Христова – 4 к. спец. „Маркетинг”. Николай Чернев, собственик на „Мусала иншурънс брокер”, обяви предоставените от компанията две стипендии на студенти от спец. ЗСД, редовно обучение. Той връчи наградите на Виктория Терзийска – 3 к. и Стефани Вълкова – 2 к. Проф. д-р Андрей Захариев – председател на академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов” обяви имената на стипендиантите за учебната 2018-2019 г., на база постъпили дарения към фондацията и проведени конкурси, по волята на физически и юридически лица – дарители. Седемнадесет са общо обявените стипендианти по три конкурсни процедури на фондацията в партньорство с Банка Пиреос България, ЗД „Бул Инс” и дарители от практиката, сред които да и децата на проф. М. Русенов. С наградата на името на патрона на фондацията, бе удостоена Силвия Заркова – редовен докторант, втора година по ДП „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка (Финанси)”, която е двукратен носител на националния приз „Млад икономист на България” по конкурс на Съюза на икономистите в България.

Официалните гости на тържествена церемония за честване празника на българските студенти посетиха и академичния музей на Стопанска академия – един от малкото и най-стари университетски музеи в България. Пред гостите беше представена информация за Дарителя Димитър Ценов и за 82-годишната история на свищовското висше училище. В присъствието на министъра на икономиката – Емил Караниколов, ректора – доц. д-р Иван Марчевски и академичното ръководство бе открита експозиционна витрина с информация и снимки на най-новия крупен дарител на Стопанска академия – Иван Домусчиев, дипломирал се в свищовското висше училище през 1959 г., който дари на родната Алма матер 215 000 лв. Министър Караниколов положи подпис в летописната книга на Академията с пожеланието да пазим историята си за да ни учи как да градим бъдещето.

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK