В 21 век и в европейска страна семейство е принудено да живее в коптор!

Преглеждания: 51 #
31 Mar 2019

През 21 век и в страна членуваща в най-богатия клуб на света - Европейския съюз 4-членно семейство, е принудено да живее в жилище, което меко казано е такова, точната дума е „коптор”. /Според „Тълковен речник на българския език” значението на думата е мн. коптори, (два) коптора, м.
 1. Малка, ниска, схлупена къща, направена от различни, обикн. нестроителни материали. В предградията хората живеят в коптори.
 2. Прен. Тясно жилище или стая, недостатъчни за нормално живеене.
Кухните са коптори.
 3. Фурна, пекарна, опушено място за печене./.

33-годишен жител на града потърси Актуално Свищов за да разкаже своята история. „Искам да покажете каде живеем в 21-ви век и как никой не ни брои и за стотинка”, започва историята си мъжът, който е женен и баща на две деца. С болка уточнява, че от 12- годишен живее в бараките на улица „Георги Матев”, място забравено от всички управи на европейски Свищов последните повече от 20 години. Категоричен е, че не иска и двете му деца, които въпреки всички трудности ходят редовно на училище в СУ „Николай Катранов”, да продължат живота му в коптора, който му е предоставен от управата на община Свищов.
Иначе бараките там са от заметресението през 1977 година. Тогава са направени за времедно настаняване. И както се вижда ремонт не им е правен от тяхното построяване. За сметка на това са включени във ведомствения фонд на Общината...
„И ние искаме да живеем като хора. Всяка година казват, че ще ни изкарват, а ни лъжат и продължаваме да живеем тук”, продължава историята си свищовлията. Споделя, че има хора, които не са подавали документи, но получават общински жилища - апартаменти или къщи. Мъжът е категоричен, че „ако имам пари за адвокати ще съдя Общината и всеки, който отговаря за тези жилища. И по старите кметове, но но нямам парите”.
Жилищата или по-точно копторите не са ремонтирани от години. От Общината съветват Севдалин да направи сам ремонта. „Но няма никакв шанс, то е изгнило всичко. Това отвън е дъска, а вътре шперплат. Кое и как да ремонтирам?”, продължава 33-годишният мъж. Освен това в „жилищата” предоставени от Общината няма нормални нито баня, нито тоалетна!
От години мъжът е безработен. „Където и да отида да питам за работа не ме искат след като научат къде живея!”, с болка продължава разказът си той. Иначе е споделя, че може да прави всякакви строителни ремонти, но където и да е потропал за работа интервюто приключва с думите: „Дай си номера и до там”. Парите в семейството носи жена му, която работи като продавачка. Надеждата на нашия събеседник е след като се покаже как е принудено да живее семейството му нещата да се подобрят.
Александър ШАБОВ

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

ОП „Чистота” отряза живи дървета в „Стоян Ников”?!