Уникална парадна каска от войната 1877-78 г. пази музеят

Преглеждания: 32 #
06 Mar 2019

Най-ценният експонат в експозицията „Преминаването на руските войски 1877  е офицерска парадна каска. Каската е прекрасна по своята форма и изработка. Формата й напомня на западните австро-унгарски и немски, но е с малко по-специфични и особени контури. По нея има сребърен обков, който изобразява двуглавия орел – герба на Русия. Носили са я офицери, предимно в парадни и официални случаи. Тя е много рядък екземпляр. Тя е уникат и е подарък от Русия.
През нощта на 27 юни 1877 г. източно от Свищов, в местостта Текир-дере е извършен един от най-известните и успешни десанти във военната история на света. Той става класически пример в много учебни помагала по военно дело. Подготовката му, включваща разузнаване (в него участват и свищовските революционери с т.нар. гълъбова поща), добра дислокация на руските войски, дезинформация и изненада осигуряват почти безкръвното му провеждане. Дадени са 812 свидни жертви, предимно при прекосяването на реката. След ожесточени боеве е осигурен плацдарм за нормалното прехвърляне на по-крупни войскови части. Следобед на същия ден, Свищов посреща своите и на България освободители. От там тръгва величавият поход към свободата на страната.
През 1965 г. в местността „Паметниците” е уреден кът за преминаването на руските войски. Дванадесет години по-късно това паметно събитие в нашата история е ознаменувано с откриване на специална музейна сграда и експозиция. Богато илюстрирана с фотоси, графики и репродукции от руски художници, тя проследява подготовката на Освободителната война, форсирането на реката и похода на руските войски през българските земи.
„Музеят е с богата история и е построен точно на мястото, през което са преминали руските войски в местността Текир-дере. Музейната експозиция е много интересна и има експонати с голяма историческа стойност – има руски и турски оръжия. Турските оръжия всъщност са немски, тъй като немците са ги снабдявали с тях”, споделя Цветан Шекеров, екскурзовод към ИМ-Свищов, който посреща посетителите в експодзицията „Преминаване на руските войски”
По думите му най-ценният експонат в сбирката е руска парадна каска, която той определя като „нещо уникално”. „Нашите посетители винаги изразяват възхищението си от нея и я оценяват по стойност. Каската е прекрасна по своята форма и изработка. Формата й напомня на западните австро-унгарски и немски, но е с малко по-специфични и особени контури. По нея има сребърен обков, който изобразява двуглавия орел – герба на Русия. Носили са я офицери, предимно в парадни и официални случаи. Тя е много рядък екземпляр. Не знам дали в България има нещо друго такова. Тя е уникат и е подарък от Русия”, казва още Цветан Шекеров.
В експозицията има и макет на понтонен мост, разположен в централната част на музея, а срещу него е разположена прекрасна картина, която пресъздава преминаването на руските войски и техния десант точно на това  място. Там има звук и светлина, което допълнително създава предпоставка за усещане на емоцията, която е витаела във въздуха тогава.
Музеят е създаден през 1977 година във връзка със 100-годишнината от преминаването на руските войски. По същото време там е построен и друг паметник, а сега предстои възстановяването на воденичката, с което Комплексът ще бъде затворен отвсякъде и посетителите ще имат прекрасната възможност да се любуват на това райско кътче. „Турците се барикадират във воденичката, когато се водят престрелките за превземане на терена, и сеят опустошителен огън. По някое време един от руснаците се качва по покрива и влиза през комина, показва бойните си умения, които явно са били завидни, отваря вратите и тогава руснаците я превземат”, разказва със захлас Цветан Шекеров и уточнява, че към този момент от нея е останала само една каменна стена, но воденичката ще бъде възстановена по скици и спомени. „На времето музея беше разположен в нея. Вътре имаше манекени на руски войници и офицери с униформи и снаражения и други реликви. До нея имаше малка къщичка, която беше атракция за децата и аз като малък съм влизал. Вътре имаше сюжети от детските приказки – вълкът и седемте козлета, Червената шапчица и т.н.”, припомня още служителят в Музея. Той поясни, че воденицата ще бъде възстановена чрез дарения.

 

 

 

 

 

 

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

пред Извикано

Общинска управа 2015 - 2019: Издевателство и тормоз над обикновените граждани! Самозабравили се и ЛУМПЕНИЗИРАНИ чиновници изпращат "Общинска охрана" да преследва Гражданина в частния му имот - с репресивното разпореждане да....ПОДПИШЕ АКТА, чието получаване ПО-РАНО по пощата Гражданинът не само не отрича, но и е обжалвал, прилагайки го към Жалбата до Съда.

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Ентусиасти от ДТГ се включи в инициативата „Да изчистим България”/СНИМКИ/