Учител от Търговската готов да изработи българска платформа за електронно обучение

Преглеждания: 371 #
17 May 2020

СОБСТВЕНА ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА ТРЯБВА ДА СИ СЪЗДАДЕ БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ИМА СМИСЪЛ ОТ ВСИЧКО, КОЕТО ПОСТИГНАХМЕ В ТЕЗИ ДВА МЕСЕЦА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ. И сървърите да са на територията на България. Ако изпуснем момента, ще се върнем в точката, от която тръгнахме в началото на това извънредно положение, казва Цветелин Борисов, учител по приложно програмиране в Професионалната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов, където преподава информатика, информационни технологии, бази от данни, електронна търговия и програмиране.
„Не е вярно, че дистанционното обучение в България тръгна с летящ старта. И на учителите, и на децата бяха нужни две седмици, за да започнем да водим нормален учебен процес дистанционно. Ние, в Търговската гимназия в Свищов, имаме електронна система, която позволява дистанционно обучение. Тя е въведена по иновация от 2018 г., благодарение на което учениците и родителите бяха подготвени, затова заработихме веднага. Обаче съм убеден, че и досега има училища, които не водят пълноценен учебен процес“, категоричен е младият учител. Училището не прилага иновация за първи път. През 2008 г. въвежда първо в община Свищов електронен дневник, позволяващ на родителите да следят оценките на своето дете.
„След тази криза нещата ще се променят. Искаме-не искаме, няма да е същото училище, в което сме работили досега. Затова просто е наложително да не пропускаме момента и да продължим да водим дистанционно поне част от часовете от учебната програма. И можем да започнем със следобедните клубове по интереси например“, обяснява г-н Борисов. И допълва, че това са часове, заради които децата прекарват в училище още поне три астрономически часа в училище, а няма нужда. Те могат да се приберат вкъщи, да отдъхнат и да се включат в заниманията в по-спокойна атмосфера. Същото важи и за консултациите, които педагозите са задължени да дават. Вместо и ние да оставаме в училище и да се надяваме някое дете да дойде да ни попита нещо, можем да правим това дистанционно и така ще работим не с едно дете, а с група. Въпросът, зададен от един ученик, със сигурност ще е полезен за всички останали, споделя учителят и не крие убеждението си, че за някои от заниманията не е нужна присъствена форма.
ЦВЕТЕЛИН БОРИСОВ Е УЧИТЕЛ САМО ОТ ПЕТ ГОДИНИ, НО САМИЯТ ТОЙ ПРИЗНАВА, че в тези пет години системата е претърпяла толкова много промени, корекции и актуализации, че все едно е учителствал от повече. Самият той е възпитаник на СУ „Николай Катранов“ в родния си Свищов, завършил е и бакалавърската и магистърската си степен в Стопанската академия в катедра „Бизнес информатика“. В момента прави докторантура на темата „Мобилният бизнес като конкурентно предимство за развитието на хотелските информационни системи в България“.
Станал учител още докато бил студент. В края на четвърти курс го поканили да се яви на конкурс, защото единствен той от целия си випуск имал завършена специалност „Икономическа педагогика“, а е и бил забелязан от директора на училището, която е била жури в комисията на държавния изпит за учител. Младият програмист се явил на събеседването, екипът на Търговската гимназия го харесал и Цветелин Борисов застанал пред учениците си.
„Влязох директно в 12 клас. Част от децата познавах от училището, в което аз съм учил и на практика бях с 5 години по-голям от тях. Аз бях леко притеснен, те леко учудени, че ме виждат в друга роля, но се справихме“, връща се назад във времето г-н Борисов. И казва, че въпреки младостта си и въпреки че разликата във възрастта между него и учениците все още е малка, той не играе само ролята на доброто ченге. Но и настоява учениците да казват мнението си в часовете, да участват в дискусиите и да не се притесняват да питат.
ЗА ДА НАПРАВИ ЧАСОВЕТЕ ИНТЕРЕСНИ, ОРИГИНАЛНИ И ПОЛЗОТВОРНИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ, ЦВЕТЕЛИН БОРИСОВ ДОРИ Е ПИСАЛ УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ за училище. От направените му авторски проекти, образователното ведомство е одобрило една, която той е разработил заедно със зам. директор по административната стопанска дейност на гимназията Юлия Величкова и зам. директора по учебната дейност Тодорка Ламбева. Тя е за електронна търговия дуална форма на обучение и по нея учат всички професионални училища, които са я избрали. „Какво ме провокира за тази програма ли? Изумен бях от факта, че децата продължаваха да учат програми с материал, който е стар с повече от 10 години.
Така, съвсем логично, Цветелин Борисов стигнал и до идеята, че България трябва да си има собствена платформа за електронно обучение. И това било доста преди да се наложи цялата система да скочи с главата напред в електронното обучение.
„Освен че съм учител, имам и фирма за дигитален маркетинг и изработка на уеб платформи „BorisovStudios“. А преди да създам собствен бизнес, работех в друга такава компания „Devnox“ и тогава с колегите си започнах да дискутирам идеята да създадем наша система и сървърите да са в България. Сега училищата работят с различни платформи, а тази, в която повечето се вързаха - Teams, която е на Майкрософт, зависи от чужди платформи. Да, администрира се от МОН, което е чудесно, но е сървърите са в Америка или други страни извън България. При технологичен проблем, трябва да чакаме отговор от Майкрософт“, обяснява казва учителят и така обяснява защо е привърженик на идеята България да си има собствена система.
Цветелин и колегите му програмисти дори направили първите стъпки, за да създадат такава система. Съставили план за електронен дневник, който да свързва учители, родители и деца и да има виртуална класна стая. И започнали да обсъждат следващите си стъпки и тогава осъзнали, че те са малка компютърна компания, на всичко отгоре базирана в Свищов и въобще нямат достатъчно лоби, за да стигнат до края.  
„Имахме капацитет и идея, но… Така разбрах, че мога да променя нещо, ако имам лоби и влязох в политиката. Избрах партията „Има такъв народ“, където срещнах съмишленици“, обяснява учителят. Сега Цветелин е общинският лидер на тази политическа сила в Свищов и е част от Националната комисия по образование, която разработва план за генерална промяна на училищната система. В тази учебна програма има цял раздел за дигитално преподаване.
В свободното си време Цветелин се занимава със спорт. Той е бил професионален лекоатлет, а сега играе баскетбол в отбора „BorisovStudios“. Тимът носи името на фирмата му, защото тя спонсорира баскетболистите, които се състезават в аматьорската лига.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА, вестник "Борба"

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев".

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Дървета израстнаха на... покритата писта на Академията! /СНИМКИ/