Училище „Н. Катранов” е построено, където някога е била родната му къща

#
21 Jan 2019

25 години са само един миг от човешката история, но за хората, свързали голяма част от живота си с училище „Николай Катранов”, тези години означават много мечти и търсения, удовлетворения и разочарования, радости и огорчения, труд и надежди...
Спомням си времето, когато един нов учителски колектив набираше самочувствието и увереност в силите си. Носталгията, която изпитвам по онова отминало време се примесва и радостта от сегашните успехи на ЕСПУ „Н. Катранов”, от облика на днешния учителски колектив.
Как възниква идеята новото училище да носи името на Николай Катранов? През 1964 г. се навършваха 135 години от рождението на този именит българин и във в. „Дунавско дело” излезе статия за него от Рашко Иванов. Освен това на мястото, където се издига сградата на училището, някога се издигала родната къща на Катранов. Тези обстоятелства окончателно определиха избора ни...
Толкова много са спомените, свързани с работата ми в това училище, че ми е трудно да отбера най-ярките. Започнахме без учителска стая и дирекция /в същата сграда провеждаха занятия и средното училище „Алеко Константинов” и вечерната гимназия/ и в тази теснотия трябваше някак си да се приспособяваме. Не крия обаче, че ми беше приятно, когато на съвещания на директорите се изтъкваше, че учениците от нашето училище, постъпили впоследствие в средни училища са показали много добра подготовка. В „Учителско дело” се появиха хубави отзиви за работата на някои нашиучителки.
През 1966 г. отборът ни по художествена гиминастика, ръководен от Елка Антонова, спечели републиканското първенство, имаше и други силни изяви. В биографията на училището са вписани и успехите в зоналните прегледи на художествените колективи под ръководството на Мария Възланова, наградите по кръжочниците по корабомоделизъм с ръководител Георги Димитров в републиканските състезания. За възпитаването на естетическия вкус в учениците много спомагаха часовете по рисуване при учителя Александър Александров.
Из спомените на Митанка МИХОВА,
пръв директор на училище „Николай Катранов"

 

пред Извикано

Синдромът на придобитата институционална некадърност /СПИН/ убива България  Писах тук за некомпетентността в България. Когато съм по-краен и повече уморен от сблъсъка с реалността, дори говоря за некадърност, за новия СПИН, който пронизва и прониква в държавното тяло на България – Синдромът на придобитата инстутуционална некадърност. Последната дума за благоприличие заменям понякога с некомпетентност.

Официална страница на FACEBOOK