Ученици от Ценово почетоха паметта на Ботев

Преглеждания: 83 #
06 Jan 2021

Ученици от Ценово, които са с присъствена форма на обучение, отдадоха почит пред безсмъртното дело на Ботев, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Проявите започнаха още преди началото на учебните занятия. Пред входа на училището, което носи името на големия български поет и революционер, бе оформен кът на Ботев. Учениците поднесоха венец пред портрета на патрона и с минута мълчание отдадоха почит пред паметта на един от великите българи. Учениците предния ден събраха зелените клонки и сплетоха гирляндите.

Патронният празник е една от проявите, с която отбелязваме 170-та годишнина от основаваното на училището. Заради въведената епидемична обстановка не успяваме да проведем предвидените събития и чествания. Независимо от това учителският колектив и учениците не спират да носят празничния дух и да организират събития, повечето от които се провеждат онлайн“, уточни директорката на ОУ „Христо Ботев“ Камелия Леонова.

Тържествените прояви продължиха в обедните часове. Празнично украсената аула на училището посрещна учениците от първи до четвърти клас. Патронният празник протече при строго спазване на задължителните противоепидемични мерки. С приветствени думи към присъстващите се обърна директорката на училището, която подчерта, че учениците са горди потомци на Ботев и носители на българския дух. Момичетата и момчетата научиха любопитни подробности за живота е дейността на поета и революционера, включиха се в занимателни игри и решаваха исторически кръстословици. С голямо внимание всички изслушаха обръщението на Ботев към капитана и пътниците на кораба „Радецки“ минути преди четата да слезе на българския бряг. Рециталът под мотото „Потомци Ботеви сме ние“ заслужено събра много овации и аплодисменти. В края на празника учениците научиха и една любопитна история, свързана с патрона на училището. Малко са българите, които знаят, че с лика на Ботев са печатани банкноти през 1924 година., а купюрите са били с номинал от 5000 лева. Парите са били в обращение в продължение на две години и сред населението са придобили популярност като „ботевки“. Една от малко запазените банкноти е включена в експозицията на врачанския исторически музей.

Камелия Леонова сподели, че вече е започнала процедурата по подготовка на документи за изграждане на бюст паметника на Христо Ботев в двора на учебното заведение.

 

Актулно Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от семейно и полицейско насилие.

пред Извикано

Новините на 2020 година - такива, каквито са! Топ 10 на това, което Ви вълнуваше през 2020 година

Официална страница на FACEBOOK

Галерия

Свищов в снимки